IŞİD virüsü Afganistan’da

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Ocak ayında Molla Abdül Rauf’ın Afganistan’da IŞİD kolu gibi çalışmaya başladığı haberleri gelmişt, Abdül Rauf, Taliban’daki silah arkadaşlarını kendisiyle savaşmaya çağırıyordu.

Molla Abdül Rauf’un özgeçmişi, en parlaklarından biriydi: Ruslarla savaşırken birkaç defa yaralanmıştı, ABD tarafından Guantanamo’da hapse atılmış ve daha sonra cihada katılmıştı.

Rauf silah arkadaşlarını toplamaya başladıktan bir ay sonra, ABD hava operasyonunda öldürüldü. Ancak IŞİD ülkedeki ilerleyişine devam ediyor ve hem geleneksel olarak çatışma olan yerleri hem de hükümete bağlı yerleri ele geçiriyor, afyon ticaretinde önemli bir aktör haline geliyor.

Bir aşiret lideri olan Seyfullah Sanginwal, ‘Molla Rauf bu işe başlamıştı ama IŞİD artık burada, açıkça Taliban’a meydan okuyor. Yaklaşık 20 kişi öldürüldü’ diyor.
IŞİD Güney Asya’da çeşitli kollarla ilerliyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, eski cumhurbaşkanı Hamid KArzai ile Pakistan’ı Taliban’la masaya oturtmaya çalışıyor. Ama bu tepkilere neden oluyor.

Ama şimdiki sorun, Pakistan Taliban’ı dizginlese bile, IŞİD konusunda böyle bir güce sahip değil. IŞİD’in Pakistan’a doğru ilerlemesi, zaten çok sayıda zehirli terör örgütü barındıran ülke için ölümcül olur.

IŞİD’in Afganistan’daki kazanımı yalnızca askeri değil. Tıpkı Taliban gibi narkotik stokları ele geçirmek isteyen örgüt, böyle IRak’ın kontrolü altındaki bölgeler üzerinden batısına doğru ilerleyebilir. Bu da örgüte, ABD öncülüğündeki hava operasyonlarıyla gelirini elde ettiği petrol tesisleri vurulduğunda avantaj sağlar.

Afganistan Batı’nın unutmak istediği bir savaş ve bir ülke. Ama Batı Irak hakkında da böyle hissediyordu. Orada da IŞİD yavaş yavaş başlamıştı ve bakın bugün ne yaşanıyor.”

‘IŞİD’e katılan gençle okulda dalga geçiliyordu’

Times gazetesinde ise, IŞİD’le birlikte fotoğrafları çıkan Batılı gencin 18 yaşında, İtalyan asıllı bir Avustralyalı olduğunu yazıyor.

Melbourne Age adlı gazetenin kimliğini açıkladığı gencin adının Jake Bilardi olduğu ve geçen yıl okulu terk edip cihada katıldığı belirtiliyor.

Bilardi’nin teyzesi, gencin 12 yaşındayken annesini kaybettiğini ve bu sırada Müslüman olduğunu söyledi.

Gencin bir sınıf arkadaşı, Bilardi’nin batı medyasından ve hükümetlerinden nefret ettiğini, bu motivasyonla internet üzerinden radikalleştiğini ileri sürdü.

Bir başka arkadaşı ise Bilardi’nin zeki biri olduğunu ve zamanının çoğunu internette “siyasi gerçeği aramakla” geçirdiğin söyleyerek, radikalleşmesine şaşırmadığını belirtti.

Radikalleşen gencin okulda “komik, fikirleri olan, sessiz, zeki ve saygılı biri” olarak tanındığı, ancak sınıftakilerin onunla dalga geçtiği kaydedildi.

1447230cookie-checkIŞİD virüsü Afganistan’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.