Şiddete karşı ‘ShotSpotter’

Terör ve silahlı suçlara karşı yoğun bir mücadele başlatan İngiliz polisi, Amerikan Ordusu tarafından Afganistan ve Irak’ta keskin nişancıların izini sürmek amacıyla kullanılan ‘ShotSpotter’silah atış yeri tespit teknolojini getiriyor.
  
İngiliz polisi, terör ve organize suç çeteleriyle mücadelede Amerika’nın 29 eyaletinde polis tarafından kullanılan ve 80 feetlik bir alan içerisinde meydana gelen silah atışını veya  patlayıcı maddelerin tam yerini 7 saniyeden az bir zamanda tespit etme özelliğine sahip olan ‘ShotSpotter’ teknolojisinden yararlanacak.


Büyük Machester, Merseyside, West Midlands ve Metropolitan Polisi, organize suç ve çete siddetiyle mücadelede bu teknolojiden yararlanmak istediği belirtiliyor. Eylül ayında İngiltere’ye yetirilecek olan teknolojinin, kullanımına yaklaşık 6 ay sonra başlanacak.


GİZLİ SERVİS KULLANIYORDU


Bu teknoloji harikası sistemi üreten ShotSpotter Incorporated, İngiliz polisinin yanı sıra, İngiliz gizli servisiyle de görüştüklerini açıkladı. 


1994 yılında geliştirilen teknoloji, savaş bölgelerinde keskin nişancıların izini sürmek amacıya üretildi. Daha sonra polis tarafından kulanılmaya başlayan teknoloji, şehrin suç oranı yüksek olan popüler nokalarındaki lamba direklerine yerleştirilerek, tafsilatlı şebeke mikrofonları, direk ve pilonlar kullanarak çalışıyor.


15 ve 20 kare mil arasında gruplanan sistem algılayıcıları, silah ya da havan topu sesini anında tanıyor. Silah atışı ve ya  patlamadan 5-7 saniye içerisinde ‘Küresel Konumlama Sistemi’ aracılığıyla bir birlerine sinyal gönderiyor ve ‘akustik yankılanım’ aracılığıyla kaynağın yerini saptıyor. Bir saniyeden daha az bir zamanda, paralel bir görüntü sistemi aynı noktayı yakınlaştırarak, potansiyel suçluları tanımlıyor. Silah sesinin ardından yani 15 saniye içerisinde ayrıntılı bilgileri polis operatörlerine iletiyor.  


ShotSpotter, ayrıca 1999 yılında, Columbus, Ohio otobanından gelip geçen sürücülere ateş ederek, bir bayan sürücüyü öldüren keskin nişancının yakalanmasını sağlamıştı.

814560cookie-checkŞiddete karşı ‘ShotSpotter’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.