“IŞİD’i 100 binlik ordu durdurur”

Times’a konuşan Richards, ‘İngiliz savaş uçaklarının geçen hafta sonu hava saldırında bulunmadan üslerine dönmesi, IŞİD hedeflerinin belirlenmesinde kara kuvvetlerine ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor” diyor.

Times’ın röportaj yaptığı İngiltere eski genelkurmay başkanı Richards’a göre, IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’de ABD’nin öncülüğünde başlatılan savaş, “eğitilmiş Irak askerlerinden, Peşmerge güçlerinden, ılımlı Suriyeli muhaliflerinden oluşacak 100 bin askerlik bir ordu kurulmazsa, sonsuza dek sürebilir.”

Times Kobani’ye ayırdığı başyazısında da, “Batı’nın IŞİD’le mücadele stratejisi hava saldırılarının ötesine geçmeli” yorumunu yapıyor.

Başyazıda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

“Hava saldırıları, IŞİD’in Iraklı Kürtlere saldırılarını durdurmayı başardı. Fakat, daha geniş bir askeri destek olmaksızın Suriye’nin kuzeyinden yapılan göçü engelleyebilecek gibi görünmüyorlar.”

“Koalisyonun, IŞİD’i zayıflatma ve nihayetinde yok etme stratejisi, yalnızca saldırılardan kaçan mültecileri koruma ihtiyacıyla daraltılıyor. Koalisyonun kara kuvvetleri tehdidi olmadan, IŞİD’in hilafetini oluşturmak için Balkanlar’daki etnik kıyıma denk bir saldırı düzenlemesini engellemek mümkün olmaz. “

The Times: Türkiye koalisyona katılmalı

Gazete, bunu başarmak için Özgür Suriye Ordusu ile koordine olunması gerektiğini ve Türkiye’nin de IŞİD karşıtı koalisyona tamamen katılımının sağlanması gerektiğini yazıyor ve devam ediyor:

“Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde cihatçıların kuşatması altındaki kentlere uçakla beş dakikalık mesafede olan İncirlik’teki Nato üssünün kullanımına izin vermesi için ikna edilmeli.”

“Türkiye daha önce 49 rehinesi IŞİD’in elinde olduğu için geride duruyordu. Fakat onlar artık serbest. Türkiye’nin hala IŞİD’e karşı savaşan Kürt PKK gerillalarının rolüne ilişkin çekinceleri var.

Ama buna rağmen önceliği sınırının tamamen düşmesini engellemek.”

Gazete ayrıca, İngiltere’nin Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’ye yardım etmesi gerektiği yorumunu yapıyor ve şöyle devam ediyor:

“Türkiye-Suriye sınırında tartışılan (insani amaçlı) tampon bölgenin havadan korunması lazım. Uçaklarımız teknik olarak Suriye üzerinden uçacak olsa bile, bu korumayı sağlayacak gücün parçası olmalıyız.”

Gazete ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron’un ‘insani krize engel olmak için parlamentonun onayı olmadan da hemen harekete geçme hakkının muhafaza edildiği’ yönündeki sözlerini hatırlatıp “Zamanı geliyor olabilir” ifadesini kullandı.

Daily Telegraph , Kıbrıs’ta konuşlu İngiltere Hava Kuvvetleri’nden kaynaklara dayandırdığı haberinde, Hava Kuvvetleri pilotlarının “IŞİD’e karşı mücadele kişisel bir mesele” dediğini yazıyor ve uçaklarla ilgili bilgiler aktarıyor.

Gazete pilotların, IŞİD’in kafasını keserek öldürdüğü İngiliz yardım görevlisi David Haines’in de bir zamanlar Hava Kuvvetleri için çalıştığı için bu ifadeyi kullandıklarını yazıyor.

İngiliz savaş uçaklarının Türkiye hava sahası üzerinden yaklaşık yedi saat uçtuklarını ve herhangi bir hedefi vurmadan döndüklerini hatırlatan gazete, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın “savaş uçaklarımızın acil hava saldırısını gerektiren bir hedef tespit edilememiştir” açıklamasını aktarıyor.

Guardian gazetesi, İngiltere Başbakanı David Cameron’un BBC’ye verdiği röportajda, İngiltere’nin IŞİD’le mücadelede hükümetin desteği olması durumunda Irak’taki askeri operasyonunun Suriye’ye genişleyebileceği yönünde yeşil ışık verdiğini yazıyor.

‘IŞİD ve Nusra Cephesi yakınlaşıyor’

Guardian’da Martin Chulov imzalı haberde, ABD öncülüğündeki hava saldırılarına karşı ‘geçen sene yollarını ayıran IŞİD ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin yeniden yakınlaştığı’ yazıyor.

Haberde, Nusra Cephesi’nin de ABD saldırılarına karşı ‘misilleme tehdidinde’ bulunduğu hatırlatılırken “Suriye’nin kuzeyindeki bir çok El Nusra birliği, IŞİD’le uzlaşı sağlamış gibi görünüyor” deniyor.

Guardian’ın haberinde yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

“Üst düzey bir yetkili El Nusra ve IŞİD liderlerinin savaş planlama toplantıları yaptığını doğruladı. Henüz herhangi bir anlaşmaya varılmasa da, en azından El Nusra’dan bazılarının IŞİD’e katılması bile, örgütün kademelerini güçlendirir ve (…) alanını genişletir.”

Guardian gazetesine konuşan El Nusra’nin etkin, üst düzey isimlerinden biri “El Nusra’nin 73 üyesinin geçen Cuma günü IŞİD’e geçtiğini ve gelecek günlerde IŞİD’e geçeceklerin sayısında büyük bir artış olacağını” söyledi.

852000cookie-check“IŞİD’i 100 binlik ordu durdurur”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.