IŞİD’in katliamı: 146 ölü

IŞİD, 26 Ocak’ta çekildiği Kobani’ye dün sabaha karşı yeniden saldırdı. Güneyden Halep yolundan ve kuzeyden Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarından bombalı araçlarla Kobani’ye saldıran IŞİD çoğu çocuk en az 146 insanı katletti. 150’ye yakın insanın yaralanmasına neden oldu. Bazı kaynaklar, IŞİD’in Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek Kobani’ye saldırdığını iddia ederken Şanlıurfa Valiliği iddiaları reddederek IŞİD’in Celabrus tarafından Kobani’ye sızdığını söyledi.YPG sözcüsü Redur Halil’de ellerinde bu yönde bir kanıt olmadığını söyledi. IŞİD militanlarının YPG’li kılığında Kobani’ye sızdığı belirtilirken, sokaklarda çok sayıda sivilin cesedi olduğu belirtildi. Yaralılar sınır telleri üzerinden Türkiye’ye getirildi.

Şeriatçı terör örgütü IŞİD, 4,5 ay süren çatışmaların ardından 26 Ocak’ta çekilmek zorunda kaldığı Kobani’ye dün sabaha karşı 05.00 sıralarında iki koldan bombalı araçlarla saldırdı. Lojistik merkezi konusundaki Tel Abyat’tan 15 Haziran’da çekilmek zorunda kalan IŞİD, YPG ve Burkan El Fırat güçlerinin Rakka’ya doğru ilerlemesi üzerine dün sabah Kobani’ye intihar saldırıları düzenledi.

Bir süredir internet siteleri üzerinden yaptığı “Kobani’ye geri döneceğiz” açıklamalar yapan IŞİD, güneyden Halep yolundan ve kuzeyden Türkiye tarafındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarından Kobani’ye saldırdı. Kuzeyden Kobani’ye giren yaklaşık 50 IŞİD militanı , önce bir motosikletle Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın Kobani tarafında canlı bomba eylemi gerçekleştirdi. Ardından sınır kapısı yakınlarında temin ettikleri 7 araçla daha kent merkezine doğru ilerleyerek, etrafı yaylım ateşine tuttu.

Kentin içine sızdılar

Bu arada çatışarak kent merkezinde kuzeyden ve güneyden ilerleyen IŞİD elemanları Kobani’nin üç noktasındaki iki okul ile bir hastaneye kadar ulaşıp bu binalarda mevzilendiler. Çatışmaların bu binaların çevresinde yoğunlaştığı belirtildi.

IŞİD’in Kobani saldırısının en net görüntüsü – VİDEO

Korkutan patlama

Kobani’den gün boyu çatışma sesleri yükselirken öğle saatlerinde ilçe merkezinde Mekteba Reş denilen mevksinden büyük bir patlama sesi duyuldu. Ardından aynı yerden siyah bir dumanın yükseldiği görüldü. Yerel kaynaklar, IŞİD’in ele geçirdiği bir aracın YPG tarafından imha edildiğini belirtti. IŞİD mititanları ile YPG güçleri arasında Kaniya Kurda bölgesinde çatışmalar devam ederken, Kobani’nin dış bölgesindeki bazı köylerden ise dumanlar yükseldi.

IŞİD saldırısında yaralanan Kobanililer ise Türkiye’ye getirildi. Yaralananlar, Mürşitpınar Kapısı çevresinde devam eden çatışmalar nedeniyle kapı yerine, Yumurtalık mevkiinde sınır telleri üzerinden Türkiye’ye getirilip, ambulanslarla Suruç, Şanlıurfa, Gaziantep ve çevredeki diğer hastanelere sevk edildi. Türkiye’y
e 100’ün üzerinde yaralı getirildiği, bunlardan dördünün aşamını yitirdiği belirtildi.

YPG Sözcüsü Redur Halil, Kobani’ye saldıran IŞİD militanlarının kente Türkiye’den girdiğini iddialarına dair kanıt bulunamadığını söyledi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müslim, IŞİD militanlarının Kobani’ye Türkiye üzerinden sızdığını söyledi. Müslim, “60 kadar kişi, Özgür Suriye Ordusu’nun giysilerini giyerek buraya sızmış. Şehrin 2-3 ayrı yerine yerleşmişler. Sivilleri hedef almışlar” diye konuştu. Müslim, Kobani’nin halen Kürtlerin kontrolü altında olduğunu söyleyerek, “Ama bir noktada halen çatışma devam ediyor” diye ekledi.

Yüksekdağ: IŞİD Türkiye’den girdi

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, IŞİD militanlarının Kobani’ye Türkiye’deki Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan girdiği yönünde ellerinde güçlü bilgiler olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı ve Şanlıurfa Valiliği’nden IŞİD militanlarının Türkiye sınırından geçtiği iddiasını yalanladığını da hatırlatan Yüksekdağ, “Suriye’nin kuzeyi, güneyi ve doğusunda eşzamanlı olarak saldırılar gerçekleştiriliyor. Ancak bizi ilgilendiren kısmı Türkiye sınırının nasıl kullanıldığı. Türkiye’den girmediklerini açıklıyorlar. İddialarını ispatlasın hükümet kaynakları” dedi.

Kara propaganda

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise “Birtakım kirli odaklar Kobani’deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye’yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. ‘Bugün Kobani’deki bombayı patlatan DAEŞ militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye’den geldiler’ diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır” dedi.

Vali: Türkiye’den geçmediler

Şanlıurfa Valiliği Kobani’deki intihar saldırısını gerçekleştiren IŞİD militanlarının Türkiye’den bölgeye gittiği iddiasını reddetti. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani’ye gittiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Tel Abyad’a dönüşler durdu

Dün sabah ülkesine gitmek isteyen çok sayıda Suriyeli, Akçakale Sınır Kapısı önüne geldi. Ancak, Suriyeliler IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısının ardından Tel Abyad’a dönmekten vazgeçti.

DBP’den canlı kalkan çağrısı

DBP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, IŞİD’in Kobani’ye düzenlediği saldırıların ardından halka sınıra gidip canlı kalkan olma çağrısı yaptı. Yurttaşları Suruç ile Kobani sınırına gitmeye davet eden Şimşek, “Bu saldırılara kimse sessiz kalmayacak ve Kobani’yi yalnız bırakmayacak. Sınıra gitmeye başlayacağız” dedi.

Mahmut Oral / Cumhuriyet

1456380cookie-checkIŞİD’in katliamı: 146 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.