Şiir’den yargılanan Başbakan’ın hoşgörüsü

Başbakan Erdoğan, kediye benzetildiği karikatürü aynen yayınlayan Eskişehir’deki yerel gazeteden de 10 bin YTL istedi. Ancak mahkeme başkanı tazminat istemini reddetti.


Erdoğan, kediye benzetildiği için 5 bin YTL tazminat kazandığı karikatürü aynen yayınlayan Eskişehir’deki yerel gazeteden de 10 bin YTL istedi. Ancak mahkeme başkanı, “Şiir okuduğu için hapiste yatan Başbakan bu tür eleştirilere daha hoşgörülü yaklaşmalı” diyerek tazminat istemini reddetti.


Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kediye benzetildiği için çizerinden 5 bin YTL tazminat kazandığı karikatürün, Eskişehir’de ‘beraat’ ettiği ortaya çıktı. Mahkeme hákimi kararında, Erdoğan’a hoşgörü dersi de vermeyi ihmal etmedi.


Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Musa Kart, Başbakan Erdoğan’ı kediye benzettiği için Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 5 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Sakarya Gazetesi yazarı Önder Baloğlu da ‘Dokuzuncu Sütun’ başlıklı köşesinde Musa Kart’ın söz konusu karikatürünü yayımlamış, Başbakan tarafından hakkında 10 bin YTL’lik tazminat davası açılmıştı.


MİZAH İNCELİĞİ


Bu davanın, Eskişehir 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 23 Aralık 2004 tarihinde sonuçlandığı, şu anda temyizde olduğu belirtildi. Mahkeme hákimi Mithat Ali Kabaali’nin, davanın reddi ile ilgili olarak verdiği kararda şöyle dediği belirtildi:


“Mizah inceliği ile ve fotomontaj yoluyla hiciv içeren söz konusu karikatürün eleştiri sınırları içinde kaldığı ve bu yüzden hukuka uygun bulunduğu; okuduğu şiir yüzünden cezaevinde uzun süre yatmak zorunda kalan sayın Başbakanın bu tür eleştirilere daha hoşgörülü yaklaşması kanaatiyle aşağıdaki karar vermek gerekmiştir. Davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı taraf üzerine bırakılmasına…’


KARİKATÜRİSTLERDEN DESTEK


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, kendisini AB yumağına dolanmış kedi şeklinde çizdiği için 5 bin YTL tazminat ödemeye mahkum ettirdiği Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Musa Kart’a meslektaşları sahip çıktı. Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenleyen Karikatürcüler Derneği üyeleri, Başbakan’ın görevinin karikatürcüleri cezalandırmak değil, ceza almamaları için ortam sağlamak olduğunu söylediler.


Dernek Başkanı Metin Peker; Turhan Selçuk, Bedri Koraman ve Latif Demirci’nin de katıldığı toplantıda şu açıklamayı yaptı: “Tarihin değişik dönemlerinde iktidarın boy hedefi olduk. Dergilerimiz kapatıldı, arkadaşlarımız hapishanelere atıldı. Artık bu karanlık günler geride kaldı diye düşünüyorduk ki, Başbakan’ın Musa Kart’ı mahkemeye vermesiyle karşılaştık. Kendisi bir zamanlar fikir suçlusu konumuna düşürülen Başbakan’a bu durumu yakıştırmakta zorlanıyoruz” denildi.  (Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, DHA)
 

677580cookie-checkŞiir’den yargılanan Başbakan’ın hoşgörüsü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.