Ikeja, ‘Bilgisayarköyü’ Afrika

Eski PC (bilgisayarları)leri, sonradan yapılmış cep telefonları, korsan baskı kopyalar, haylaz yönetim ve toz. Batı Afrika’nın en büyük bilgisayar pazarında, Ikeja’nın Nijerya’sında batının acınacak gözüyle izleniyor gelişmeler. Fakir halk, kendi gücüyle teknikle mücadele etmektedir.


Kara para ile geçinen tüccarlar, korsan baskı bilgisayar programları ile sokaklara hakim olmuşlar, kısa bir süre öncesine kadar uyuşturucu pazarlamacılar ve hayat kadınları bu sokaklarda hizmet veriyorlardı. Şehrin her semtinde, hemen hemen her bina pratikte bilgisayar ve cep telefon parçaları ve kendilerini bulmak mümkündür. Logos’un “Bilgisayar köyü” , Nijerya’nın büyük şehri, Afrika dili ile Afrika’nın Silikon Vadisi.


Kazeem Adenuga bilgisayar teknikeri “Afrika’nın en büyük Bilgisayar pazarı”, demekte ve Dizüstü (Laptop) ve parçaları satıyor. Kendinden gurur duyarak devam ediyor konuşmasına, “İnsanlar Gana’dan, Senegal’den ve Kongo’dan geliyor. Ve biz diyoruz ki, her şey burada en ucuzunu bulursunuz”.


Orijinal Bilgisayar programları ve parçaları pazarlayan firmaların Business Softwara Alliance (BSA) temsilcileri belirtmektedir ki, Afrika’da genel olarak, korsan kopya bilgisayar programların  yüzde 80’ni  burada satılmakta ve çoğaltılmaktadır.


Korsan baskının ve yedek parçalarının Güney Afrika’da %37’i ve dünya çapında % 35’i burada çoğaltılmakta ve dağıtılmaktadır.
 
Microsoft’un Nijerya ve Gana temsilcisi ve yöneticisi  Gerald Ilukwe açıklıyor; Nijarya’daki çok az bakanlık ve çok uluslu firmaların legal programlar kullanmamaktalar. Birçok insan korsan baskı kullanmaktadır, çünkü basit ve ucuz elde edilmektedir. Bilgisayar programları Microsoft Office ve Adobe Photoshop gibi programlar sokakta 150 Naira (yaklaşık 80 cent) satılmaktadır. Buraya genellikle Asya’dan ve Çin’den, Malaysa ve Tayvan’dan gelmektedir.
 
Bilgisayar parçaları ve ucuz Cep telefonları en çok sorulan ürünler burada. Ülkede çok hızlı bir şekilde gelişen telefon bağlantıları sonucu cep telefonuna ilgiyi artırmıştır, bunun sonucunda örneğin Nokia cep telefonu 3.000 Naira(yaklaşık 17 Euro) dır.
 
Bilgisayarlar günümüzde bütün firmalar tarafından kullanılmaktadır. Bu kaçak programlar ve parçalar hakkında bir bölümüne soru sorulduğunda, Nijerya’dan elde edildiği anlaşılmaktadır. İnternet korsanlarının “Nigeria.Connction” olarak  tüm dünyada ün yapmışlardır.


Afrika’nın büyük şehirlerine göre değerlendirildiğinde, Nijerya’da da internetinde popülaritesi artmaktadır. Son üç yılda Online (internet bağlantısı) ve kullanımı Afrika’da %100 büyümüştür, ama bu oran hala ülke nüfusu içine % 5 i geçememektedir. Esas önemli olan sebep ise fiyatlardır. Modern bağlantı Nijerya’da 80 Dolar aylık olarak maliyeti vardır. Ülkenin %70 i ise günlük olarak 1 dolar ile geçinmek zorundadır.
 
Nijerya’ya dışarıdan baktığımızda Internet Cafeler bağlantılar konusunda önemli bir yeri işgal etmektedirler. Ernest Ndukwe (ülke hükümet yöneticisi şu andaki yönetim komisyonu üyesi) belirtmekte, “Nijarya bugün dünya pazarında güçlü bir gelişme göstermekte olan iletişim pazarıdır.” Özel firmalar talep sonucu, telefon ve Internet bağlantısı hizmetleri sunmak zorundalar, bundan da Telekom firması vergiler ile kazanmaktadır. Ülkenin gelişim sürecin de “dijital mezar” olarak Afrika endüstri uluslardan ayrılmaktadır. Ülke yeni teknoloji üretmemekte, yalnız çoğaltmakta ve ucuz parçalardan orijinaline benzer ürünler yapabilmektedir.


Dulue Mbachu /AP – Türkçesi: İsmail Cem Özkan


www.cemoezkan.de


 

688820cookie-checkIkeja, ‘Bilgisayarköyü’ Afrika

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.