İNGİLTERE… İki toplantıdan notlar

Türkçe konuşan toplumlarımızın yoğun yaşadığı bölgelerde otobüse bindiğimde kulak kesilir, dinlerim. Bu şekilde çok inciler duyar ve gerek zaman zaman yazdığım skeçlerde, gerek sosyal medya paylaşımlarımda, gerekse köşe yazılarımda onları kullanırım.

Geçenlerde işyerine giderken yaşlıca bir karı koca konuşuyor: Erkek “Gene Kıbrıs’dan bir poletikacı geliyormuş dinnesin bizi. Taçoy mu nedir.” Kadın: “Haçanabir dinneycegler, biz da haçanabir gonuşacayıg anam? Hiçbişey olacağı yogdur”.

8 ve 9 Ocak tarihlerinde, iki gece üstüste UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy ile yapılan etkinlikleri yaşlı karı, koca çok güzel özetlemişlerdi.

Hasan Taçoy kızının mezuniyet töreni ve doğum günü için geldiği Londra’da bizleri de dinlemek istemiş. Toplantıyı organize etmesi için de tanıdığı bir gencimize ricada bulunmuş.

Önemsiz bir ayrıntı, ama toplantının “solcuların yeri” Toplum Merkezinde olacağını duyan Konsey ve çevresi küplere binmiş ve bir üyelerinin sahibi olduğu 500 yarda ötedeki başka bir merkezde 3 grubu öne iterek Taçoy için ayrı bir toplantı düzenlerler. Hem de bir gece önce.

İki toplantı arasındaki sadece bir farkı belirterek bunu geçeceğim. Üç “büyük organizasyon”un düzenlediği toplantıya katılım 25 kişi, genç kızımızın yalnız başına “solcuların yeri” Toplum Merkezinde düzenlediği toplantıya katılım 100 kişi idi. Ve bu 100 kişi toplumun her kesimini temsil ediyordu.

UBP Genel Sekreterinin İngiltere’de yaşayan toplumumuza ne getirisi olabilirdi ki zahmet edip onu dinlemeye gittik? Bu bir soru. Ama toplantıya katılınca esas amacın onu dinlemek değil, eleştirmek olduğu anlaşıldı.

Toplantının çok yararlı tek yanı da buydu aslında. Şimdiye kadar ilk kez Kıbrıs’tan gelen bir siyasi ilk defa o gece çok sert bir şekilde eleştirildi. Yüzüne karşı ona, partisine ve KKTC’deki tüm siyasetçilere artık hiç güvenmediğimizi açık ve net olarak söyledik.

“Solcuların yeri” Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver, Taçoy’un yüzüne bakarak şöyle dedi: “Biz aslında Kıbrıstaki, siyasetçilere gereğinden fazla önem veriyoruz. Biz organize olalım onlar bize gelmek için kuyruğa girecek”.

Bilindiği gibi Dışişleri Bakanı sayın Kudret Özersay Temmuz 2018’de Londra’da “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Projesi”ni anlatmaya gelmişti. En azından Özersay 14 somut proje açıklamış ve bunları gerçekleştirmeden Londra’ya gelmeyeceği sözünü vermişti.

O konferansa katılanlar yeni bir koalisyona bir fırsat verme gereğine inanarak nezaketle sayın Özersay’ı dinledik. Bekleyip verilen sözlerin tutulup tutulmayacağını göreceğiz.

Ancak Taçoy’un hiç inandırıcı olmayan açıklamalarına 9 Ocak tarihindeki toplantıya katılan halk adeta ateş püskürdü.

***

Gelelim ikinci etkinliğe. Yukarıda bahsettiğim toplantıların yapıldığı aynı hafta, 12 Ocak Cumartesi gün başka bir etkinliğe katıldım.

Britanya Alevi Federasyonunun (BAF) kısa bir süre önce aldıkları kendi merkezlerinde yapılan önemli bir toplantı idi bu.

Toplantı BAF ve Enfield Belediyesi Meclis Üyeleri Ahmet Öykener ve Saray Karakuş’un liderliğinde ve Enfield belediyesi memurlarının katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda sadece Alevi toplum fertlerinin değil, değişik etnik kökenlerden gelen bölge halkının da bulunması önemli bir detaydı.

Toplantının amacı Enfield Belediyesinin Yerel Plan’ını ve değişik safhalarını bölge halkına açıklamaktı. Yerel Plan çok önemli olup değişik bölgelerde konut, planlama, sağlık, çevre, sanat ve diğer toplumsal merkezlerin uzun vadeli planlanması üzerinedir.

Toplantıda belediye çalışanları halka detaylı bilgi verdi ve görüşlerini verdikleri Web Sitesine yazarak belirtmeye davet etti.

BAF yetkilileri ve Belediye Meclis Üyeleri de kendilerini İngilizce ifade edemeyenleri BAF merkezine gelip yardım almaya davet ettiler.

***

İki toplantının öyküsü bu şekilde. Biri, 60 yıldan beri bu ülkede ikamet eden, ama bu ülkeye entegre olma çabası göstermeyen, geldiğimiz ülkeden medet uman, ıvır zıvır işlerle vakit öldüren, ama 3’üncü kuşaklarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olan, toplum kuruluşlarının birçoğunun yöneticileri işe yaramaz biz Kıbrıslıtürklerin rağbet gösterdiği etkinlik.

Diğeri, bu ülkeye bizden çok sonra gelip yerleşen, bulundukları bölgelerin sosyal, siyasi, ekonomik hayatına uyum sağlamayı becerebilen, bir bölgeden 17 Belediye Meclis Üyesi çıkarabilen, aynı bölgenin gelecekte milletvekilini yetiştirme uğraşı veren Alevi toplumunun önemli bir etkinliği.

Sizce hangisi daha değerli?

2264910cookie-checkİNGİLTERE… İki toplantıdan notlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.