İkizdere’ye jandarma müdahalesi: Gözaltı ve yaralılar var

GERÇEK GÜNDEM / SERHAT YILMAZ – Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’ne Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı eylemlerini sürdüren köylülere jandarma müdahale etti. Bölgede yaşayan bir yurttaş bugün yaşananları Gerçek Gündem’e anlattı.

Bugün sabah saatlerinde yine ağaçlara çıkarak, doğa katliamını engellemek isteyen köylülere, jandarma müdahale etti.

Jandarmanın en az 6 kişi gözaltına aldığı belirtiliyor. Köylülerin eylemleri ise gözaltılara rağmen sürüyor.

Gözaltına alınan kadınlardan ikisinin fotoğrafı ise sosyal medyada şöyle paylaşıldı:

Bölgede yaşayan yurttaşlardan Güngör Erbil Baş, 1 Mayıs sabahında yaşanan jandarma müdahalesini ve bölgedeki son durumu Gerçek Gündem’e anlattı.

”KÖYLÜLERİ PATİKA YOLA SÜRÜKLEDİLER”

Sabah saatlerinde çalışma yapılan bölgeye gittiklerini belirten Baş, ‘’Beş olmadan bölgeye, vadinin yıkılan yerindeki toplama alanına gittik. Ateş yakacaktık. Hava soğuk oluyor. Henüz ateş yakmadan 15 dakika sonra 3 otobüs jandarmanın geldiğini gördük. Ardından ise komandolar ve jandarmalar inerek kalkanlarla üzerimize gelmeye başladılar. Kadınları, köylüleri köye giden patika yola doğru sürüklediler.

Köylüleri ormana kaçmaya zorladılar. Karşı tarafında kendi arazilerimize gittik. Kendi arazimizde baskın yapmak için üzerimize geldiler. Köylülerin bir kısmı ormanda, bir kısmı orada burada, dağınık halde’’ diye konuştu.

”MAHMUT TANAL BÖLGEDE”

Baş ayrıca, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın da bölgede olduğunu dile getirerek, ‘’Yıkım başlamış, Mahmut Tanal ortamı yumuşattı. Haberleşmeyi o sağlıyor köylüler ile jandarma arasında’’ ifadelerini kullandı.

”GÖZALTINA ALINAN KADINLAR AMBULANSA BİNDİRİLDİ”

Bildikleri kadarıyla 4 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Baş, gözaltına alınan kadınların tansiyonlarının yükseldiğini ve ambulans ile sağlık ocağına kaldırıldıklarını kaydetti.

Baş, ‘’Bölgedeki üç kadın ve bir erkeği gözaltına alındılar. Üç tane kadının tansiyonları yükseldi. Ambulansa aldılar. Sağlık ocağına götürdüler’’ dedi.

Baş, ayrıca gözaltına alınan köylülerin ifadelerinin alındığını, şu anda jandarma karakolunda olduklarını ifade ederek, serbest bırakılıp bırakılmayacaklarını bilmediklerini söyledi.

”HUKUKSAL SÜRECİ BEKLEMİYORLAR, VADİYİ YIKIYORLAR”

Taş ocağını istemediklerini tekrar belirten Baş, hukuku sürecin devam ettiğini ancak kimsenin hukuki süreci beklemediği söyledi.

Baş şöyle konuştu: ‘’Biz bunu istemiyoruz. Başından beri istemiyoruz. Ruhsat da alındı. Ruhsat aldık yer çorak bir araziydi. Mahkemeye başvurduk. Buranın her yeri ağaç. Canlıların olmadığı hiçbir yer yok. Mahkemeye verdik. Yürütmeye durdurma kararı verdi. Hemen sonra başka bir mahkemeye ruhsat verdi. Mahkeme süreci de devam ediyor. Ama kimse dinlemiyor, hukuksal süreci beklemiyorlar. Vadiye giriyorlar, yıkıyorlar. ‘’

”ÇEŞMELERİMİZDEN ÇAMUR AKIYOR”

Taş ocağının daha şimdiden bölgenin doğal yapısına zarar verdiğini söyleyen Baş, ‘’Eski bakanlardan Hayati Yazıcı geldi. Vali geldi, köylülerle konuştu. Söyledik buraya kıymayın, liman yapılacaksa yapılsın karşı değiliz. Başka bir yerde taş ocağı yapabilirsin. Burası bizim evimiz. Zaten yıktılar. Çeşmelerimizde çamur akıyor. Balıkların geçiş noktalarını kapattılar’’ diye konuştu.

”HUNHURCA SALDIRIYORLAR”

Güngör Erbil Baş son olarak ise yardım istediklerini söyleyerek, ‘’Yardım istiyoruz. Her ne şekilde olursa olsun yardım istiyoruz. Biz vadimizi vermek istemiyoruz. Kendi toprağımızı koruyoruz ne yapacaklar bize. Öldürmek mi istiyorsunuz, hunharca saldırıyorlar. Hiç kimse bir şey yapmıyor taş yok küfür yok’’ ifadelerini kullandı.

2511090cookie-checkİkizdere’ye jandarma müdahalesi: Gözaltı ve yaralılar var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.