Işıklı portreler

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne; Cumhuriyet’in ilanından bugüne uzanan bir döneme tanıklık eden Işık Okulları’nın 125. yılı anısına hazırlanan projelerin önemli bir halkası Işıklı Portreler Sergisi Galeri Işık Teşvikiye’de açıldı. Işık Okulları’nın Teşvikiye Kampüsü’nde yer alan Pilav Günü etkinliğinin hemen ardından düzenlenen kokteyle Işık Okulları mezunu pek çok değerli ismin ve Feyziye Mektepleri Vakfı yöneticilerinin yanı sıra iş, sanat ve basın camiasından önemli isimler katıldı. Fotoğraf sanatçısı Nurhan Artar’ın çektiği portrelerden oluşan sergi, 25 Aralık Cumartesi gününe kadar ziyarete açık kalacak.

Yaşayan tüm Işık mezunları arasından seçilen 125 kişinin portrelerini içeren kitap ve sergi projesi Bülent Erkmen’in koordinasyonuyla bir yıl boyunca çalışıldı. Erkmen’in “125 “Işıklı” portre üstünden 125 yıllık Işık Okullarında okumuş, mezun olmuş, hayata atılmış, başarılı olmuş, “iyi insan” olmuş 125 “Işıklı” kişinin bugünkü “Işıklı Portre”lerini çekmek, yüzlerinde, gözlerinde yakalamaya çalıştığımız “ışığı” kitap yoluyla göstermek, biyografilerini vermek ve sorduğumuz sorular doğrultusunda verdikleri cevaplarla o kişilere “Işıklı” günlerini hatırlatmak istedik” şeklinde özetlediği projede, yolu Işık’tan geçen Abdullah Burnaz, Ali Sunal, Can Has, Prof. Celal Şengör, Cem Yurtbay, Doğa Rutkay, Esat Tekand, Erman Yerdelen, Fahir Atakoğlu, Prof. Gündüz Gedikoğlu, Harun Simavi, Hüsnü Güreli, İdil Tarzi, Jess Molho, Kadir Topbaş, Mert Sandalcı, Mümtaz Tahincioğlu, Müge Gördürür, Murat Kolbaşı, Nazan Kuşcu, Nezih Barut, Nuray Mert, Sedef Yılmabaşar, Prof. Sıddık Yarman, Silvio Ovadya ve Tuvana Büyükçınar gibi isimler rol aldı.

“Işıklı Portreler” kitabının devamı niteliğini taşıyan ve projeyi tüm kamuoyunun izlemesine açan Işıklı Portreler sergisi, 125 Işıklı’nın portreleri, biyografileri ve okul yıllarına ait anılarıyla, Işık Okulları’nın yalnızca eğitime adadığı köklü tarihi için ölümsüz bir belge niteliği taşıyor.

Galeri Işık Teşvikiye Hakkında

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları Nişantaşı Kampüsü’nün giriş katında 300 metrekarelik bir alanda yer alan ve kısa geçmişine rağmen birçok önemli sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan Galeri Işık Teşvikiye, günümüzde İstanbul’un en gözde galeri arasında sayılıyor. Açılışından bugüne kadar geçen kısa süreye rağmen dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yaparak kültüre verdiği değeri ve eğitime sağladığı katkıyı ortaya koyarak ziyaretçileri tarafından büyük beğeni toplayan galeri, İstanbul kültür yaşamına yeni bir soluk getirdi.

İstanbul’un en önemli ve aktif noktalarından biri olan Nişantaşı’nda bulunan Galeri Işık Teşvikiye, sanat faaliyetlerinin yanı sıra eğitim ve öğretim çerçevesinde her türlü bilimsel, sosyal ve teknolojik etkinliklere ev sahipliği yapmayı asli görevi olarak görüyor. Bunun yanı sıra galeri, etkileşim ve tanıtımı da kapsayan değerli projelerle İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

Galeri Işık Teşvikiye, Feyziye Mektepleri Vakfı’nın misyonu paralelinde, geleceğin sanatçıları ile sanatseverleri buluşturmak, sanata ve eğitime daha fazla katkıda bulunmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarla İstanbul’un çekim merkezlerinden biri olmaya devam edecek.

FMV Işık Okulları:

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları 125 yıllık köklü geçmişiyle, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan döneme; ulusal egemenliğe, Atatürk İlke ve İnkılapları’na tanıklık etmiş ve 17 Aralık 1934 tarihinde kuruluşunun 49.yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün onayı ile “Işık“ adını almıştır. FMV Işık Okulları; Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy ve Şile kampüslerinde; anaokulları, ilköğretim okulları, liseleri, fen lisesi ve üniversitesi ile devam ettirdiği eğitim-öğretim sürecinde, aynı zamanda yüce Önder Atatürk’ün öğrenim gördüğü Şemsi Efendi Mektebi’yle bütünleşen bir öğretim kurumu olmanın da haklı onur ve gururunu taşımaktadır.

“Önce iyi insan yetiştirmek” gayesiyle hareket eden Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, günümüzün en gelişmiş eğitim ve öğretim sistemlerini uygulamakta ve insan haklarına saygılı, laik ve demokrat, bilimsel düşünen, sosyal yaşamlarında etkin nesiller yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

752450cookie-checkIşıklı portreler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.