İşçilerde bıcak kemiğe dayanınca

Aylardır maaş alamayan ve açlığa terk edilen Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanlarının hükümete vermiş olduğu süre dün akşam sona ererken, uyarı niteliğinde yapılan eylemler ‘patlama noktasına gelindiğini’ gösteriyor.

Belediye çalışanları dün, Başkan Cemal Bulutoğluları’nın makam aracını sembolik olarak satışa çıkarırken, sabahın erken saatlerinde belediyeye ait iki çöp toplama kamyonunun Lefkoşa-Gazimağusa anayoluna bırakılması büyük ilgi uyandırdı. Ayrıca bu durum nedeniyle meydana gelen bir kazada Güney Kıbrıs plakalı araç büyük hasar gördü.

Belediye sarayı önünde ise dün başlatılan ateş yakma eylemi, polisin müdahalesiyle söndürülürken, çalışanların örgütlü olduğu BES yönetimi, hükümetin maaşlar konusunda herhangi bir adım atmaması halinde, şok eylemlerin meydana geleceği uyarısında bulundu. Bazı çalışanlar, belediye sarayının yakılacağını, hatta daha ileri eylemlerin gündeme geleceğini bildirdi.

Öte yandan, LTB çalışanlarının büyük bir merakla beklediği Bakanlar Kurulu toplantısı dün 5 saat sürdü ancak toplantı sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı. Belediye çalışanları, sorunlarının çözümü konusunda bir karar alınıp alınmadığını öğrenemedi.

Eylem sabah başladı

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde aylardan beri grev ve eylemlerini sürdüren Belediye Emekçileri Sendikası (BES), dün de belediye binası önünde lastik yaktı ve Başkan Cemal Bulutoğluları’nın servise giden makam aracına el koydu, üzerine sembolik olarak ‘satılıktır’ tabelası astı.

Polis, belediye sarayı civarında geniş güvenlik önlemleri aldı. Eylemciler tarafından belediye binası önüne götürülen makam aracı buradan polis tarafından emare olarak alındı.

Çalışanlar belediye sarayı önünde araba lastiklerini ateşe verirken, polisin BES Başkanı Savaş Bozat ile görüşmesi sonunda lastik yakma eylemi yaklaşık iki saatte tamamlandı ve yol açıldı.

BES Başkanı Savaş Bozat, polis yetkilileriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, hükümete verdikleri sürenin bittiğini söyledi.

Polisin ülkeyi yönetenlere “Artık bu insanlara bir mesaj verin, alelacele bir şeyler yapın” şeklinde telkinde bulunduğunu kaydeden Bozat, polisin “arabuluculuk” görevi üstlendiğini ilk kez gördüklerini ifade etti.

Belediye çalışanlarının dört aylık maaş alacağı bulunduğunu ve artık “sosyal devlet” anlayışıyla kendilerine yardım eli uzatılmasını beklediklerini dile getiren Bozat, belediye başkanının “hayal” olduğunu, işlerin daha fazla kontrolden çıkmaması için dün mesai sonuna kadar bir yanıt almayı umduklarını söyledi.

Sigorta, İhtiyat Sandığı ve angarya çalışma konularına çözüm beklediklerini yineleyen Bozat, 2007 Ocak ayından itibaren çalışanların gününde maaş alamadıklarını, belediyenin zaten bu maaşları ödeyecek gücü de kalmadığını vurguladı.

Bozat, Ziraat Bankası’ndan alınacak kaynak konusunda da hiçbir gelişme olmadığını anlatarak, bu konuda da bir mesaj beklediklerini söyledi.

“Bir servis 5 bin Euro”

Belediye başkanının makam aracına el koyma ve üzerine yazı yazılması konusunun sorulması üzerine Bozat, aracın servisinin 5 bin Euro’luk faturası bulunduğunu ve gösterilen tepkinin buna yönelik olduğunu söyledi.

Bozat, “Belediye başkanı gezip tozma derdinde ama bu insanların dertleriyle ilgilenen yok” şeklinde konuştu.

“İşe gelmeden para alanlar” konusunun hatırlatılması üzerine Bozat, bunları liste halinde basınla paylaşmak istediklerini fakat bu listelemenin yapılması için önce “kanıtların” elde edilmesi gerektiğini; bunun da yapılamadığını söyledi.

Bozat, Başkan Bulutoğluları’nın işe giriş-çıkışlarda kullanılan parmak izi sisteminin kayıtlarını paylaşmayı reddettiğini de savundu.

Çöp toplama kamyonlarını kim bıraktı?

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanlarının aylardır devam eden eylemi nedeniyle çalıştırılmayan iki çöp toplama kamyonu dün sabaha karşı kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce Lefkoşa-Gazimağusa anayoluna bırakıldı. Hocaoğlu Benzin İstasyonu’nun yakınlarına bırakılan çöp toplama kamyonları kazaya sebebiyet verdi.

Karanlıkta kamyonları fark etmeyen 48 yaşındaki Ünal İyici isimli kişi, yönetimindeki KPR 823 plakalı otomobiliyle JV 465 ve JV 625 plakalı kamyonlara çarparak yaralandı. İyici, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak müşahede altına alındı.

Polis, çöp toplama kamyonlarının anayola kim ya da kimler tarafından bırakıldığını araştırıyor.

Bakanlar Kurulu 5 saat sürdü

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün uzun zamandan beri katılmadığı Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı. Saat 15.30’da başlayan Bakanlar Kurulu’nun toplantısı beş saat sürdü. Ancak, Cumhurbaşkanı saat 17.00’de toplantıdan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu Başbakanlıktan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, yılbaşı öncesinde bakanların yeni yılını kutlamak ve ülke gündemindeki iç ve dış konuları başbakan ve bakanlarla değerlendirmek için katıldığını söyledi.

Eroğlu “Çok uzun süren bir değerlendirme yaptık. Çünkü çok önemli konular var. Ülkede bazı sorunlar var. Hükümetin bazı icraatları, bazı almayı düşündüğü tedbirler var. Bunları hükümetle paylaşma ihtiyacı hissettim” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Bakanlar Kurulu çıkışında yaptığı açıklamada, “çok önemli ve samimi” bir toplantı gerçekleştirdiklerini işaret ederek, bütün konuları hükümetle ve başbakanla paylaştığını belirtti. Eroğlu, “iyi ve anlamlı bir toplantı oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu’nun ayrılmasının ardından Bakanlar Kurulu toplantısı saat 20.30’da sona erdi. Toplantıdan sonra basına herhangi bir açıklama yapılmadı.

Karar üretilemedi

Bakanlar Kurulu 5 saat süren dünkü toplantısında LTB konusunda herhangi bir karar üretemedi.

KIBRIS’ın elde ettiği bilgilere göre; LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın mevcut krizi atlatmak için talep ettiği mali yardımı görüşen Bakanlar Kurulu, sorunun bu şekilde çözümleneceği konusunda tatmin olmadı. Güvenilir bir kaynak “Daha önce de bu tür iddialar karşısında büyük ödemelerin yapıldığı, ancak yaşanan mali sıkıntının sona ermediği görüldüğü için Bulutoğluları’nın iddiaları tatmin edici bulunmadı” dedi.

Lefkoşa Kaymakamlığı’nın halen ayda 1 milyon TL harcama ile çöpleri topladığını iddia eden aynı kaynak, diğer yandan belediye için ayda 4-5 milyon TL daha fazla kaynak gerektiğine dikkat çekti.

Bakanlar Kurulu’nun yaklaşık 5 saatlik toplantıda karar üretememesi, aylardır para alamayan çalışanların morallerini daha da bozdu.

Bu arada BES Yönetim Kurulu dün akşam başlattığı toplantısını bu sabahın erken saatlerine kadar devam ettirerek, uygulanacak yeni eylem şeklini belirlemeye çalıştı.

1368490cookie-checkİşçilerde bıcak kemiğe dayanınca

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.