İşçilerimizin üçte biri malulen emekli

Şen, yaptığı basın toplantısında emekli Türk işçileri hakkında bilgiler verdi. Şen’in bilgilerine göre; Türkiye’den giden göçmen işçilerin üçte birinin uzun ve kötü çalışma koşulları sonrasında normal emeklilik öncesinde, malulen iş yaşamından çekildiği ortaya çıktı.

Almanya’daki Türkiye kökenli emeklilerin yıllık artış oranının yüzde 6’nın üzerinde olduğunu belirten Şen, 2004 yılı itibarıyla, 228 bin 749 Türkiyeli göçmeninin Almanya’dan emeklilik maaşı aldığını açıkladı. Şen, ”Bir önceki yılla karşılaştırıldığında, Almanya’daki Türk emekli sayısının yüzde 6,5 oranında arttığı ortaya çıkıyor” diye konuştu.

KALICILIK SÜRÜYOR

Almanya’daki, Alman emeklilerin toplam sayısı 22 milyon 92 bin 995. Göçmen emekli sayısı ise 1 milyon 881 bin 246. Göçmen emeklilerin toplam emeklilere oranı yüzde 7,8. Türkiye kökenli göçmen emekliler oranı ise 12,2 olarak saptandı.

Türkiye kökenli emeklilerin yüzde 83’ü emeklilik maaşını Almanya’da alıyor fakat aynı oran Almanya’daki tüm göçmen emekliler arasında yüzde 37 düzeyinde.

2003 yılı sonu verilerine göre, Almanya’daki en büyük emekli göçmenler grubunu 332 bin 825 kişi ile Italyanlar oluşturuyor. Bu emeklilerin yüzde 77’si emeklilik maaşlarını İtalya’dan alıyorlar. 168 bin 427 emekli Ispanyolun ise yüzde 88’i de Ispanya’dan maaş alıyor.

Şen’in açıkladığı verilere göre; emekli Türk göçmenlerr diğer azınlık toplumlarla kıyaslandığında emeklilik sonrasında da Almanya’da kalıcı olduklarını gösterdiler.

1100610cookie-checkİşçilerimizin üçte biri malulen emekli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.