İşçilerin büyük dostu Bob’u yitirdik

Day-Mer Yönetim Kurulu’nun açıklaması aynen şöyle:

“İngiltere tarihinin en mücadeleci sendika liderlerinden birisi olan Demir ve Denizyolları Çalışanları Sendikası RMT’nin Genel Sekreteri Bob Crow’un, geçirdiği bir kalp krizi sonucu 52 yaşında hayata veda etmesinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Mücadeleci kişiliği ve sendikal hakları tavizsiz olarak savunmadaki kararlılığı ile hem örgütlü bulunduğu kamu alanında hem de özel sektördeki işverenlerin korkulu rüyası olan Bob Crow, 2002 yılında RMT sendikasının Genel Sekreterliğine seçildi. Crow, Genel sekreterlik yaptığı 12 yıl içerisinde gerçeşleştirdiği sayısız başarılı grev ile devraldığı üye sayısını 52 binden 80 Binin üzerine çıkarttı.

16 yaşında demir yollarında çalışmaya başlayan Crow, 20 yaşında sendikal mücadele içerisine girdi, 1991 yılında RMT Sendikasının Yardımcı Genel Sekreterliğne seçilen Crow, 2002 yılında dönemin Genel Sekreteri Jimmy Knapp’ın ölümünün ardından yapılan seçimleri kazanarak RMT’nin genel sekreteri oldu.

Sendikal haklara ve işçi sınıfına karşı saldırılar karşısında, sendikaların elini kolunu bağlayan Margareth Thatcher zamanında çıkartılan antikal sendikal yasaların kaldırılması için büyük bir çaba içinde olan Crow, 2012 yılında kurulan ‘Sendikal Özgürlükler için Kampanya’nın başkanlığınıda yapmaktaydı.

Crow, hem sendikal alandaki kararlı tutumu hem de işyerlerinde üyeleri üzerindeki baskı ve yıldırma politikalarına karşı tavizsiz mücadelesi ile Londra Büyükşehir Belediyesi ve Merkezi hükümetin hedefindeydi. Son olarak, Londra Büyükşehir Belediyesine Bağlı Transport for London tarafından işletilen Londra Metrolarındaki gişelerin kapatılması ve metrolarda çalışanların iş, çalışma koşulları ve ücretlerinin yeniden düzenlenmesi planına karşı 4 ve 5 Şubat’ta öncülük ettiği 48 saatlik grev ile Boris Johnson’a geri adım attıran Crow, Mayıs ayında yapılacak olan yerel seçimlere katılacak olan Sendikaların ve Sosyalistlerin Oluşturduğu Koalisyon TUSC’a açıktan destek verdi. Sadece sendikal haklar değil, her türlü adaletsizliğe ve ayrımcı politikalar da karşı mücadele eden Crow, ırkçılığa, faşizme, işgal ve emperyalist saldırılara karşı yapılan etkinliklerinde en önde gelen konuşmacılarından biriydi. Avrupa Birliğine’de açıktan karşı çıkan Crow, heyacanlı ve tavrını net olarak ortaya koyan sert konuşmaları ile katıldığı her etkinliğin en çok alkış alan konuşmacısıydı.

Geçtiğimiz hafta sonu Londra Toplum Merkezinde oluşumunu bir basın açıklamsı ile kamuoyuna duyaran Türkiye Halkları İle Dayanışma Kampanyası (SPOT)’a destek veren sendikalarınn başında olan Bob Crow’un Genel Sekreterliğini yaptığı RMT’nin iki yöneticisi , Gezi Direnişi döneminde, olayları yerinde incelemek üzere Türkiye’ye gönderilen heyetin içerisinde yer aldı.

Mayıs ayında yapılacak olan yerel seçimlere hazırlanan Sendikaların ve Sosyalistlerin Koalisyonu TUSC’ın Hackney’deki çalışmalarını başlatmak için geçen yıl Şubat ayında Halkevinde yapılan toplantıda Day-Mer’in Sekreteri Oktay Şahbaz ve Day-Mer Gençlik Komisyonu Üyesi Oktay Cinpolat ile aynı platformu paylaşmasının onurunu taşıdığımız Bob Crow’u saygıyla anıyoruz. “

850550cookie-checkİşçilerin büyük dostu Bob’u yitirdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.