‘İçişlerine karışmayız ama…’

Gül, “Herhangi bir ülkenin sınırlarında, içişlerinde gözümüz yoktur. Herhangi bir şekilde onların işlerine karışma niyetimiz yoktur ama komşudaki ateş bizi de ısıtır” dedi.


Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç’in konvoyuna Kerkük yakınlarında düzenlenen sadırı ile ilgili soruya, “Herkes tedbirli olmalı. Irak, Türkiye gibi bir ülke değil, tehlikeli bir ülke. Ateşin içerisinde. Hepimiz bu ateşin söndürülmesi için gayret sarf ediyoruz. Maalesef artık Irak’tan her gün yüzlerce ölü çıkıyor. Önümüzdeki günlerde yine önemli teşebbüslerimiz, bir araya gelişlerimiz olacak” karşılığını verdi.


Gül, “Kerkük’le ilgili referandum öncesinde Irak Türkmen Cephesinin Türkiye’den acil destek beklediği”ne ilişkin bir soruyu da, “Bu konuyla ilgili çok şey yapıyoruz. Bu konuyla ilgili benim hamaset yapmam çok yanlış olur. Bugün dünya bu konularla ilgili konuşuyorsa bunlar kendiliğinden ortaya çıkmıyor. Bu konuyla ilgili uzun süredir çalışmalarımız var ve bu konuyla ilgili BM’nin dikkatini ilk çeken biziz. Bunu Irak’taki ateş daha büyümesin diye yapıyoruz. Irak’ın sınırları bellidir. Herhangi bir ülkenin sınırlarında, içişlerinde gözümüz yoktur. Herhangi bir şekilde onların işlerine karışma niyetimiz yoktur. Ama komşudaki ateş tabii ki bizi de ısıtır” yanıtını verdi.


”SINIRÖTESİNİ KONUŞACAKLAR”


Gül bu sabah Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşecek…


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, gelecek hafta Washington’ı ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice arasında yapılacak görüşmede Irak, İran, PKK ve sınırötesi operasyonlar gibi konuların ele alınmasının beklendiğini söyledi.


GÜL’ÜN WASHINGTON PROGRAMI


ABD’ye hafta sonunda gidecek olan Gül’ün yoğun temas programı çerçevesinde, Washington’da ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Başkan’ın Ulusal Danışmanı Stephen Hadley ile görüşmesi öngörülüyor. Gül, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Tom Lantos ve komite üyeleriyle de biraraya gelecek. Gül’ün, Cheney ile 5 Şubat Pazartesi, Rice ve Hadley ile de 6 Şubat Salı günü görüşmesi bekleniyor. Gül, temaslarının ardından 8 Şubat Perşembe günü Türkiye’ye hareket edecek.
 

1038540cookie-check‘İçişlerine karışmayız ama…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.