Şili’de 8.8’lik deprem

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, depremde ilk belirlemelere göre 6 kişinin öldüğünü, ölü sayısının artmasının muhtemel olduğunu ifade etti.

Elektrik-telefon hatlarının çökmesi ve depremin gece olması nedeniyle hasarla ilgili hızlı bir değerlendirme yapmanın zor olduğu belirtiliyor.

Yerel televizyonlar, 8.8 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne 320 kilometre mesafede olan başkent Santiago’nun merkezindeki tarihi binaların zarar gördüğünü duyurdu.

Depremden sonra insanların sokakları doldurduğu, birbirlerine sarılarak ağladıkları, Santiago’nun bazı bölümlerinde elektrik kesintisinin olduğu bildiriliyor.

Deprem sırasında başkent Santiago’daki binalar 1.5 dakika sallandı. Yetkililer, Şili’nin orta kesimlerine çok büyük zarar verme kapasitesine sahip depremden sonra binaların yıkıldığını, elektrik ve telefon hatlarının kesildiğini söyleyerek, depremin verdiği hasarın boyutunu tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti.

Bu arada Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin merkez üssünün Santiago’nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion kentine 115 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, depremin yerin 35 kilometre altında meydana geldiğini duyurdu. Depremin Arjantin’den de hissedildiği bildirildi.

Öte yandan ABD batı kıyıları tsunami uyarı merkezi, ABD ve Kanada’nın batı kıyıları boyunca tsunami olmasının beklenmediğini, ancak yine de durumun yakından takip edildiğini açıkladı.

Şili’de 22 Mayıs 1960’da aynı bölgede meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı. Depremden sonra çıkan tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler’de ölenler olmuş, ABD’nin batı kıyıları zarar görmüştü.

1235430cookie-checkŞili’de 8.8’lik deprem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.