İlk kez ev alımında damga pulu vergisi kalktı

Maliye Bakanı Philip Hammond, bütçe düzenlemelerine ilişkin parlamentoda konuştu. 2017 yılı bütçe özetinin açıklandığı oturumda büyüme hızının yavaşladığı açıklansa da ilk kez ev alacaklara müjdeli haber geldi.

Bakan Philip Hammond, ilk kez ev alacak kişilerin 300 bin pounda kadar olan evler için damga pulu vergisi ödemeyeceğini duyurdu. Londra ve gayrimenkul açısından pahalı olan bölgelerde de ilk kez ev alacak kişilere özel formül üretildi. Buna göre Londra ve benzeri pahalı bölgelerde 500 bin pounda kadar ev alacak kişiler 300 bin pound için damga pulu vergisi ödemeyeceği ama geri kalan 200 bin pound için %5 oranında damga pulu vergisi ödeyeceği belirtildi.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da derhal yürürlüğe koyulacak kararı, Galler yönetimi Nisan 2018’de yeniden ele alacak. Damga pulu vergisinden muafiyet İskoçya’da geçerli olmayacak fakat İskoçya yönetimi isterse bunu uygulayabilecek.

KİŞİSEL VERGİLER VE ÜCRETLER

Nisan 2018’den itibaren yılda 11 bin 850 pounda kadar kazanan kişiler gelir vergisinden muaf sayılacak. Yüksek vergi eşiği 46 bin 350 pounda yükseldi. Ulusal asgari ücret ise Nisan 2018’den itibaren % 4,4 oranında artarak saatte 7.83 pound olacak.

İŞ DÜNYASI VE DİJİTAL

Küçük çaplı işletmeler için KDV eşiği iki yıl için 85 bin pound olarak kalacak. 5G mobil ağı, fiber geniş bant ve yapay zekaya yönelik 500 milyon pound destek verilecek. Elektrikli otomobil sektörünün büyümesini desteklemek ve elektrikli şarj noktalarını çoğaltmak için 540 milyon pound harcanacak.

Maliye Bakanı Philip Hammond

BREXIT İÇİN 3 MİLYAR POUND

Hammond, gelecek iki yıl boyunca Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış hazırlıklarında kullanılmak üzere ek 3 milyar poundluk kaynak ayrıldığını belirtti. Hammond konuşmasında ülkenin bu yılsonuna ilişkin büyüme tahmininin % 2,0’den 1,5’a, 2018 yılı için ise % 1,6’dan 1,4’e çekildiğini bildirdi.

BOŞ EVİ OLANLAR YANDI

Son dönemde sayıları giderek artan evsizlere ilişkin gerekli adımların atıldığını kaydeden Hammond, çok sayıda boş konut varken, insanların sokaklarda yaşamak zorunda kalmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Hammond yerel otoritelere gerekli durumlarda konutları boş olan ev sahiplerinin konut vergisini % 100’e kadar artırabilmesi için yetki verileceğini sözlerine ekledi.

EVSİZLERE DESTEK

Hammond ayrıca hükümetin Batı Midlands bölgesi, Manchester ve Liverpool gibi şehirlerde evsizlere yönelik pilot konut projelerine yaklaşık 28 milyon pound ayrılacağını kaydetti. Hammond hükümetin hedefinin evsizlerin sayısını 2022 yılına kadar yarı yarıya azaltmak, 2027’de ise tamamen sıfırlamak olduğunu dile getirdi.

SİGARAYA ZAM

Bakanı Hammond, ülkede tütün mamullerine yönelik verginin de artırılacağını belirterek, sigara fiyatının yaklaşık % 6 artabileceğine işaret etti.

2139870cookie-checkİlk kez ev alımında damga pulu vergisi kalktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.