İNGİLTERE… İlker Kılıç’ın ardından

İlker Kılıç’ı 27 Eylül günü yitirdik. Kıbrıslı toplumun örgütlü mücadelesi ve Londra’daki sosyal haklarını kullanması konusunda İlker Kılıç’ın katkıları saymakla bitmez. İlker Kılıç, Hulus İbrahim’in geçen Kasım’daki cenazesindeki sohbetimizde “Hulus abiye çok üzüldüğünü” belirtip “En azından sürpriz yapmadı” demişti. İlker abinin 72’sinde aramızdan ayrılması hepimizi yürekten üzdü. Bu kötü bir sürpriz oldu.

İlker Kılıç’a son görevimizi bugün (cuma) saat 10’da “30, Oakthorpe Rd, N13 5JL” adresindeki Palmers Green Camisi’nde yapacağız. Aynı gün Kuzey Kıbrıs’a uğurlanacak olan Kılıç, cumartesi gün de Lefkoşa’da CTP tarafından düzenlenecek bir törenle toprağa verilecek…

Kılıç’ı Hayat Tv’deki “Artı Eksi 7” programına iki kez konuk etmiş Kıbrıs sorununu ve çözüm arayışlarını anlatmıştı. Kılıç ayrıca düzenlenen panellerde ya da kaleme aldığı makalelerle Kıbrıslı Türk toplumu bilgilendirmeye çalışmış ve bazı konularda da uyarmıştı. Kısa bir arşiv araştırmasıyla Kılıç’ın topluma mesajlarını aşağıda paylaşıyorum. Kılıç’ın yaslı eşi ve üçüz çocuklarıyla yoldaşlarına başsağlığı diliyorum.

“KIBRIS İÇİN B PLANI YOK”

CTP Londra Dayanışma Derneği eski başkanı İlker Kılıç, Kıbrıstaki liderler arasında süren görüşmelerde gelinen noktayı değerlendirirken görüşmeler kesilse bile adanın taksiminin söz konusu olamayacağını öne sürdü.

Kılıç; Demokratik Seferberlik Partisi lideri ve Kıbrıs Cumhuriyeti devlet başkanı Nikos Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında süren görüşmeleri yorumlarken, “B Planı yok. Kıbrıs eninde sonunda birleşecek ya da birleştirilecek” dedi. (13 EKİM 2016 – AÇIK GAZETE)

“İNGİLTERE’DEKİ KIBRISLI TÜRKLERİN DÖRTTE ÜÇÜ VATANDAŞLIK HAKKINI YİTİREBİLİR”

Siyasi aktivist ve CTP-UK eski başkanı İlker Kılıç, Birleşik Krallık’ta (BK) yaşayan Kıbrıslı Türkleri Kıbrıs’ta vatandaşlık başvurusunda bulunmamaları durumunda hem Kıbrıs hem de Brexit sonrasında Avrupa vatandaşlıklarını yitireceğini söyledi. Kılıç, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin dörtte üçünün bu hakkını kullanmadığını tahmin ederek “Bir an önce KKTC ve Kıbrıs vatandaşı olmak için başvuruda bulunmaları gerekiyor” dedi. (20 OCAK 2017 – AÇIK GAZETE)

“BREXIT KIBRIS’I NASIL ETKİLER?”

İlker Kılıç, Gerçek için kaleme aldığı “Brexit Kıbrıs’ı nasıl etkiler?” başlıklı yorum yazısının sonuç bölümü şöyle:

“Brexit süreci devam etmekle beraber sonuçta nereye varacağını kimse bilmiyor ve ikinci bir referandum (AB’de kalma umuduyla) da ihtimal dışı tutulamaz. Ama Brexit süreci devam ettiği sürece Kıbrıs’a olumsuz etkileri devam edecek ve sonuçta Birleşik Krallık AB’den ayrılırsa Kıbrıs’ın da AB’den ayrılması (CEDIT) gündeme gelebilir, hele Kıbrıs sorununun bugünkü çıkmazından AB’yi ve AB üyeliğini sorumlu tutanlar tarafından.

İşin üzücü tarafı ise dış güçlerin insiyatifine terkedilmiş gelişmeler ve olasılıklar yanında, özellikle Kıbrıs’ta barıştan yana olan kitlelerin ve siyasi örgütlerin tamamen sessiz ve etkisiz bir görünüm arzetmeleridir.” (31 MART 2018 – GERÇEK)

2340030cookie-checkİNGİLTERE… İlker Kılıç’ın ardından
Önceki haberDeprem uzmanından uyarı: İzmir, İstanbul’dan çok daha riskli
Sonraki haberİlker Kılıç’ı Londra’dan gözyaşlarıyla uğurladık
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.