Şimdi de ‘özel CIA cezaevleri’ skandalı

ABD nin Avrupa’da gizli işkence cezaevleri olduğunu İsviçre istihbaratı ortaya çıkardı. Mısır Dışileri Bakanı ile Mısır Londra Konsolosluğu arasındaki faks haberleşmesini İsviçre istihbaratı yolda kaptı.

İsviçre’nin açıklamasıyla dünyada ilk kez ABD’nin Avrupa’da özel cezaevleri olduğu da doğrulanmış oldu. Bir ay önce Brüksel’de toplanan Nato Dışişleri Bakanları toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice (51) “Biz ne Avrupa havaalanlarını kullandık ne de suçlu transferi yaptık” demişti.

İsviçre istihbaratı olayı tesadüfen ortaya çıkarıyor. 15 Kasım 2005 gece yarısı saat 1.30 sıralarında İsviçre Savunma Bakanlığı (VBS) dinleme istasyonuna gelen bir faks üzerine uydu sistem Onyx de bütün gece açılarak dinlemeye geçiliyor. İstihbarat yazıcısı wbm “Report COMINT SAT”  S160018TER00000115. numara ile Fransızca olarak giden faksı kayda geçiyor.”

Kayıtlara göre; faks yazışması Kahire’den Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit (63) ile  Londra Mısır Konsolosluğu arasında yapılıyor.

Haberleşmenin içeriğinden, Mısır kendi kaynakları aracılığıyla ABD’nin Avrupa’da özel cezaevleri olduğunu anlaşılıyor.

Buna göre; Irak ve Afgan uyruklu 23 tutuklu Romanya yakınlarında Karadeniz kıyısında (rumänischen; Anm. d. Red.)  Constanza şehri  MeerMihail Kogalniceanu üssünde sorguya çekiliyor… Yazışmada, aynı şekilde bu işkence cezaevlerinin Ukrayna,  Kosovo,  Makedonya ve Bulgaristan’da oldukları da bulunduğu öne sürülüyor.

Ayrıca yazışmada, “İnsan Hakları Komisyonun’dan Human Rights Watch’ın 21-22 Eylül tarihlerinde CIA uçaklarının Kabil’den Polonya’ya ve Romanya’ya tutukluları getirdiği tarafımızdan bilinmektedir” denildiği de yer alıyor…

 

 

 

1121740cookie-checkŞimdi de ‘özel CIA cezaevleri’ skandalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.