IMF, Ocak’ta geliyor

Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile IMF arasında bir program yapılmasına ilişkin teknik çalışmalarda önemli ilerlemeler sağlandı.

Bu gelişmeler çerçevesinde, IMF ile yapılacak program kapsamındaki politikalar, yapısal düzenlemeler ve programın içeriğine ilişkin diğer hususlarda görüşmelerde bulunmak üzere bir IMF heyeti Türkiye’ye davet edildi.
Heyet, Ocak ayı başında Türkiye’yi ziyaret edecek.

UZUN SÜRELİ ANLAŞMA TERCİH EDİLMİYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak anlaşmada, kısa süreli bir standart stand-by seçeneğinin ağırlık kazandığı belirtildi.

IMF ile yapılacak yeni anlaşmanın 1,5-2 yıl çerçevesinde olacağı ve 3 yıl gibi uzun süreli bir anlaşmanın tercih edilmediği belirtiliyor.

IMF heyeti ile Ocak ayında yapılacak görüşmelerin de kısa sürede tamamlanarak, yeni anlaşmanın hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

“ANLAŞMA TÜRKİYE’YE NEFES ALDIRACAK”

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, IMF ile yapılacak anlaşmayla sağlanacak kredi imkanının, uluslararası likiditenin kuruduğu bu dönemde, Türkiye’nin nefes almasına imkan sağlayacağını bildirdi.

Yalçındağ, TÜSİAD, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) işbirliği ile düzenlenen “Küresel Ekonomi ve Türkiye” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, IMF ile yapılacak anlaşmaya değindi.

Arzuhan Yalçındağ, “IMF ile yapılacak bir anlaşma, piyasalara ilişkin belirsizliği ortadan kaldıracak, uygulanacak ekonomi politikalarının genel çerçevesini çizerek geleceğin öngörülebilir olmasını sağlayacak ve uluslararası piyasalarda Türkiye’nin kredibilitesini artıracaktır. Ayrıca, anlaşma ile sağlanacak kredi imkanı, uluslararası likiditenin kuruduğu bu dönemde bir yıl içinde yaklaşık 50 milyar doları bulan dış borç ödemesi olan Türkiye’nin nefes almasına da imkan sağlayacaktır” diye konuştu.

“ANLAŞMA NORMALLEŞMEYE DOĞRU BİR KÖPRÜ”

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, bir IMF anlaşmasının, normalleşmeye doğru bir köprü oluşturduğunu belirterek, “Tabii bazı şartları olacaktır. Fakat bu kurum sizindir, istifadenize açıktır. O halde bundan faydalanın” dedi.

Gurria, “Küresel Ekonomi ve Türkiye” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, piyasaların çalışmadığı, yeniden finansmanın olması gerektiği gibi doğal bir şekilde işlemediği, en temel anlaşmaların bile bankalarca fonlanamadığı, ülkelerin, özel sektörün ve bankaların döndürmeleri gereken büyük borçları bulunduğu bir ortamda, piyasalar doğru çalışmadığında, doğru şeyleri yapmakta olan ekonomilerin de bunun sonuçlarına katlandığını anlattı.

Gurria, sözlerini şöyle sürdürdü:

“IMF burada devreye giriyor. Meşrudur, kimseyi endişeye düşürmemelidir. Ülkenin egemenliğiyle alakası yoktur. Türkiye zaten IMF’yi çok iyi tanıyor. IMF de Türkiye’deki durumu çok iyi anlıyor. Dünyanın gözü, ülkelere yardımcı olması için IMF’ye dönmüş durumda. Bu (IMF anlaşması), güveni artıracaktır, istikrarı ve gerekli likiditeyi sağlayacaktır. Bu normalleşmeye doğru bir köprüdür. Tabii bazı şartları olacaktır. Fakat bu kurum sizindir, istifadenize açıktır. O halde bundan faydalanın. Elinizde böyle bir kolaylık varsa boşu boşuna strese girmeyin.”

1183430cookie-checkIMF, Ocak’ta geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.