IMF, Ukrayna ve Macaristan ile anlaştı

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dün yaptığı açıklamada, IMF’nin, gelecek iki yılda 16,5 milyar dolar kredi vermek için Ukrayna ile prensipte anlaşmaya vardığını söyledi. Kahn, “IMF Ukrayna’ya yardım etmek için hızlı hareket ediyor ve bu program, ekonomik ve mali istikrar ile güvenin sağlanması için açık önlemlere odaklandı” dedi.

Ukrayna meclisinin, kamu bankalarındaki sıkıntıları giderecek değişiklikleri yaptığında bu ülkeyle varılan anlaşmanın onaylanması için IMF’nin 24 üyeli yönetim kuruluna gönderileceğini belirten Kahn, “Ukrayna, küresel finansal kriz, finansal sistemindeki zorluklar ve çelik fiyatlarının çökmesi sonucu ortaya çıkan ödemeler dengesi ihtiyacını karşılamak için kapsamlı bir paket geliştirdi” diye konuştu.

Ukrayna Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası da yaptığı ortak açıklamada, IMF kredisinin ülkenin zor durumdaki ekonomisine yardımcı olacağını bildirdi.

Açıklamada, “IMF’nin desteği, Ukrayna ve diğer uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliğini ilerletecek, özel sektörün güvenini sağlamlaştıracak ve Ukrayna bankacılık sistemi operasyonlarının istikrarını sağlayacak” denildi.

Ukrayna’nın en önemli ihraç kalemi olan çelik fiyatlarındaki düşüş ve ülke para birimi “hryvna”nın değer kaybetmesi, ülkenin ekonomisinin çok zorda kalacağı endişelerini artırmıştı. Finansal kriz nedeniyle “hryvna” yüzde 20 değer kaybetti.

Ukrayna’nın IMF ile görüşmesi ülkenin önde gelen siyasetçilerinin aralık ayında yapılması planlanan erken genel seçim konusundaki siyasi anlaşmazlığın sürdüğü bir dönemde yapıldı.

Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, ülkesinin mali krizle karşı karşıya kaldığı dönemde, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun talep ettiği üzere aralık ayında yapılmasının, ülkeyi mahvedeceğini savunarak, erken seçim planının rafa kaldırılmasını istiyor.

Ukrayna’da yapılan görüşmeler sırasında IMF’nin krediyi vermek için erken genel seçimin ertelenmesini şart koştuğunu söyleyen Timoşenko’nun, oy ve yerini kaybetmemek için erken seçime karşı çıktığı belirtiliyor.

MACARİSTAN

Bu arada Kahn, Macaristan’ın da küresel krizin vurduğu ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla önemli miktarda krediyi içeren kapsamlı ekonomik kurtarma paketi konusunda IMF ve AB ile anlaşmaya vardığını da bildirdi.

Kahn, “Bu güçlü politikaları destekleyecek önemli kredi paketi, program gelecek birkaç gün içinde sonuçlandırıldığında açıklanacak. Katılımcılar, IMF, AB ile bölgesel ve diğer çok uluslu kuruluşlarla birlikte bazı Avrupa hükümetlerini içeriyor” dedi.

Paketin, Macaristan ekonomisinin yakın vadede istikrarını desteklemeye ve uzun vadeli büyüme potansiyelini düzeltmeye yardımcı olacağını ifade eden Kahn, Macaristan’a verilecek kredinin miktarına ilişkin bilgi vermedi.
“Program mali sürdürülebilirliği garantiye alacak ve mali sektörü güçlendirecek” diyen Kahn, Macaristan’ın güçlü ekonomik politika taahhüdüyle Macar bankalarının ve diğer mali kurumların kredi vermeye başlamasını beklediğini belirtti.

Macaristan hükümetinden bir yetkili, programın “ikna edici büyüklük ve güçte” olduğunu, anlaşmanın, Macaristan’ın dış piyasalardan kredi ihtiyacını önemli oranda azaltacak standby kaynaklarına girişi sağladığını söyledi.

Macaristan, yabancı yatırımcıların ülkedeki varlıklarını azaltması, para biriminin değer kaybetmesi ve devlet tahvil piyasasının ülkenin büyük dış borcu nedeniyle durma noktasına gelmesi üzerine bu ay başında IMF ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile mali destek konusunda görüşmelere başlamıştı.

Macaristan Merkez Bankası döviz ve finansal piyasaları desteklemek için bir dizi önlem almış ve geçen hafta faiz oranını 300 puan artırarak yüzde 11,5’e çıkarmıştı.

IMF geçen hafta, küresel finansal kriz nedeniyle bankacılık sistemi çöken İzlanda ile 2,1 milyar dolarlık anlaşmaya varmıştı.

Bu arada Pakistan ve Belarus’ta IMF ile kredi görüşmeleri yürütüyor.

İLGİLİ KÖŞE: MACARİSTAN… Tarık Demirkan / Kritik hafta

1180840cookie-checkIMF, Ukrayna ve Macaristan ile anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.