IMF’den AB’ye ‘Yunanistan eleştirisi’

IMF, Yunanistan’ın kamu borçlarının ‘sürdürülemez’ hale geldiğini söyledi ve borçların ertelenmesi gerektiğini ifade etti. IMF ayrıca, alacaklıların kesinlikle karşı çıktığı, borçların azaltılması seçeneğinin de değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yunanistan’ın IMF’ye olan borcu da tüm borçlarının yüzde 10’una denk gelen 1,6 milyar euro. Atina, vadesi 13 Temmuz’da dolan borçlarını da ödeyemedi.

Yunan parlamentosu yardım karşılığı gidilecek, vergilerin arttırılması, emeklilik sisteminde kesintiye gidilmesi maddelerini de içeren yasa paketini bugün oylayacak.

BBC’nin ekonomi editörü Robert Peston, IMF’nin bu çıkışının Başbakan Aleksis Tsipras’ı, parlamentoyu ikna etmekte zorlayacağı görüşünde.

Peston, IMF’nin açıklamasıyla, Euro bölgesi liderlerinin talep ettiği reformların da geçerliliğine dair soru işaretleri doğduğunu belirtiyor.

IMF, Yunanistan’ın büyüme tahminlerinin gerçekçi olmayacak kadar yüksek olduğunu söyledi.

IMF’nin analizinde Yunan hükümetinin borçlarının gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 200’üne yaklaştığını belirtip gelecek iki yıl içinde milli gelirinin iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu.

Parlamento bugün oylayacak

Diğer yandan Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ‘kurtarma paketine inanmasa da ülkenin euro’da kalabilmesi için anlaşmayı imzaladığını’ söyledi.

Anlaşmayı “acımasız” olarak tanımlayan Tsipras yine de Yunanistan’ın Avrupa para birliği euroda kalması için bu anlaşmanın tek yol olduğunu belirtti.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi, kemer sıkma önlemlerinin Yunan parlamentosunun onayından geçmesine bağlı. Fakat bazı milletvekilleri, anlaşmaya destek vermeyeceklerinin açıkladı.

Muhalif seslerin giderek yükselmesine rağmen Tsipras istifa etme olanları olmadığını söyledi.
Devlet televizyonunda anlaşmayı savunan Tsipras, “Yaptığım tüm yanlışların, inanmadığım fakat ülkenin felakete sürüklenmemesi ve bankaların çökmemesi için imzaladığım metnin sorumluluğunu üstleniyorum” dedi.

Emeklilik ve maaşlar konusunda kesintiye gidilmemesi için uğraştığını belirten Tsipras, uzlaşılan metnin önceki anlaşmalara kıyasla daha ılımlı olduğunu savundu.

Yunanistan Başbakanı alacaklılara da tepki gösterip “intikam almak istediler” dedi.

‘Yerine getiremeyeceği sözleri vermesin’

Müzakerelere katılan Euro bölgesi Maliye Bakanları temsilcisi Jeroen Dijsselbloem ise, Yunan seçmene referandumla benzer bir kemer sıkma paketini reddetmeleri çağrısında bulunduğu için Tsipras’a ‘öfkeli’ olduğunu ifade etti.

Hollanda televizyonuna konuşan Dijsselbloem, “Yerine getiremeyeceğiniz sözleri veremezsiniz” dedi.

Tsipras ise, referandumun daha iyi ve uzun vadeli bir anlaşma sağlanması için yardımcı olduğu görüşünde.

Yunan parlamentosu Çarşamba günü, vergilerin artırılması ve emeklilikte reforma gidilmesi maddelerini de içeren paketi oylayacak.

Syriza’dan bazı milletvekilleri ve koalisyon küçük ortağı Bağımsız Yunanlar partisi sınırlı destek sunacaklarını duyurdu.

Bankaları 29 Haziran’dan bu yana kapalı olan Yunanistan nakit sıkıntısıyla da karşı karşıya.

Tsipras, anlaşma sağlanana kadar bankaların açılmasının mümkün görünmediği uyarısında bulundu.

AB, Yunanistan’a 86 milyar euroluk finansman sağlanacağını duyurdu.

Fakat kurtarma paketinin verilebilmesi, vergilerin artırılması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gidilmesi ve kamu harcamalarının kısılmasını ön gören yasa paketinin parlamentodan geçmesine bağlı.

1457790cookie-checkIMF’den AB’ye ‘Yunanistan eleştirisi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.