Çin: İddialarınızı kanıtlayın

Şincan bölgesinde ülkenin tümünde olduğu gibi Çin vatandaşlarının ibadet özgürlüklerinin güvence altında olduğunu savunan Hua, “Herkes anayasanın çerçevesinde inanç özgürlüklerinden faydalanabiliyor” dedi.

Hua Türkiuye ile devam eden iyi ilişkilerin sürmesini temenni ettiklerini de sözlerine ekledi.

Dün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin Çin’in toprak bütünlüğünü önemsediği ifadesi de yer alırken, bölgedeki Uygur Türklerinin ibadetlerinin yasaklanmasının kaygı verdiği olduğu kaydedildi ve konunun Çin’in Ankara Büyükelçisi’ne iletildiği de belirtilmişti.

20 milyon Müslüman

Uygur Türklerinin yaşadığı Çin’in Şincan özerk bölgesinde güvenlik güçleri ve ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı son aylarda artmıştı.

Çin, tırmanan şiddet olaylarından ‘radikal İslamcı militanların’ sorumlu olduğunu savunuyor ve yönetimin bu nedenle de Ramazan ayında oruç tutulmasını yasakladığı iddia ediliyor.

Çin hükümetinin geçen yıl da Ramazan ayında benzer bir uygulamaya gittiği ve Müslüman öğrencilerin yemek yemeye zorlandığı iddia edilmişti.

Çin hükümeti inanç özgürlüğüne saygı duyduğuna yönelik açıklamalar yapsa da sadece resmi olarak ibadethane olarak tanımlanmış yerlerde ibadete izin veriliyor.

Çin’de aralarında Uygur Türkleri’nin de bulunduğu toplam 20 milyon Müslüman yaşıyor.

1456680cookie-checkÇin: İddialarınızı kanıtlayın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.