Çin kur ile rekabet gücü kazanıyor

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sık sık ulusal para birimi Yuan’a müdahale edip, değerinin altında tutarak ihraç mallarının fiyatını ucuzlatmakla suçlanan Pekin Yönetimi’ne eleştirilerine geniş yer ayırdı.

Haberde Sarkozy’nin, “Çin’in de içinde bulunduğu küresel uyum önde gelen para birimleri arasındaki adil dengeyi de içeriyor” dediği aktarıldı.

The Financial Times muhabirleri, Sarkozy’nin bu konu ve İran’ın nükleer programıyla ilgili sözlerinin Çin resmi haber ajansı Xinhua’da yer almadığını, bunun da Çinli yetkililerin bu konulardaki hassasiyetini gösterdiğini öne sürdüler.

The Times gazetesi de AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Peter Mandelson’ın bu haftaki AB Çin Zirvesi’nde, Çin’de faaliyet gösteren Avrupalı şirketlerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekeceğini yazdı.

Habere göre Mandelson, “Son üç yıldır sıkı bir işbirliği ve diyoloğa bağlı kaldım. Ama diyaloğun sonu gözükmüyor” diyerek geçen Haziran ayında Çinli yetkililerle bu konuda yapılan görüşmelerin sonuç vermediğini aktardı.

The Times’ın haberinde ayrıca AB Komisyonu’nun Çin’in Avrupalı firmalara koyduğu engeller yüzünden her yıl 20 milyar Euro tutarında iş fırsatının kaçırıldığını tahmin ettiği aktardı.

1162080cookie-checkÇin kur ile rekabet gücü kazanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.