Çin laptop’larında casus avı

ABD Dışişleri Bakanlığı’na ihaleyle alınan 15 bin adet bilgisayar, Bush yönetiminin başına yeni bir sıkıntı açtı. Bilgisayarların Çin kaynaklı olması nedeniyle, içlerinde gizli elektronik devreler olabileceği varsayımı ortalığı ayağa kaldırdı.Yazılım programlarının Çin’de yapılması yüzünden bu bilgisayarlarla ABD devlet sırlarına kolayca ulaşılabileceği yönünde ciddi kaygılar duyulduğu dile getiriliyor. Washington D.C.’deki siyasi çevrelerce, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın şu âna kadar konuya ilişkin bir açıklama yapmaması, ihalenin yeniden gözden geçirileceği anlamına geldiği şeklinde yorumlandı.

Bilgisayar satışı, ihalede en düşük fiyatı veren Çin Halk Cumhuriyeti’nden bir firmanın üzerinde kalmıştı. Çin’in son zamanlarda elektronik devi durumuna gelen “Lenovo Co.” adındaki şirketinden alınacak bilgisayarlar için Dışişleri Bakanlığı, 13 milyon Dolar ödeyecek. Henüz alt yapısı kurulmadığından bilgisayarlar Washington’a teslim edilmemişti. Casusluk olasılığını dikkate alan ihale karşıtları, Çin malı bilgisayarların Amerikan devlet kuruluşlarından içeri sokulmaması yönünde kulis yapmaya başladı.

Fiyatın ve alışverişin ekonomik anlamında uygun bulunmasına karşılık, Washington’daki lobilerce Kongre ve Senato üyelerine ulaşıldı ve ihalenin derhal iptali istendi. 

Tepkileri yatıştırmak için basına açıklama yapan Dışişleri Sözcüsü Sean Mcormack, Çin’den ithal olunacak bu bilgisayarların Amerikan IBM firması elemanlarınca işlemden geçirildikten sonra çalıştırılacağını açıkladı. Sözcü, casus taramasından geçen bilgisayarların Bakanlığa bu yolla sokulacağını söylüyordu. Bu açıklamasını destekler görünmesi bakımından, Çin Lenovo şirketinin 2004’de IBM’e ortak olduğu bilgisi de, basına iletildi.

Bununla birlikte, ihaleye karşıt olanlarca bu bilgi yeterli bulunmuyordu. Lenovo’nın tamamen Çin yöneticilerin denetiminde olması, casusluk olasılığının artması için ihale karşıtlarınca yeterli görülmekteydi. Amerikan limanları ve gümrüklerinin bir Dubai şirketince işletilmesi olayından hemen sonra patlak veren bu gelişme, ABD’nin dışa bağımlılığını güvenlik açısından en aza indirmek düşüncesinde olanlarca eleştirilmeye devam ediyor. Çin bilgisayarlarında casus avının başlatılıp başlatılmayacağı konusunda Bakan Rice kadar, Başkan Bush’un açıklamaları da merakla bekleniyor.

1125730cookie-checkÇin laptop’larında casus avı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.