Çin ve Japonya liderleri el sıkıştı

Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC Zirvesi’de önemli bir görüşme gerçekleşti.

Çin ve Japonya arasında iki yılı aşkın bir süredir Doğu Çin Denizi’ndeki bazı adalar nedeniyle yaşanan ihtilaf, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin başbaşa görüşmesiyle yeni bir döneme girdi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, görüşmenin iki ülke arasındaki ortak stratejik çıkarlara dayalı, karşılıklı olarak faydalı ilişkilere dönmeye dair bağları geliştirmek için ilk adım olduğunu söyledi.

İki liderin görüşmesi sonrası Çin tarafından yapılan açıklamada, Japonya’nın Doğu Çin Denizi’nde barışın sağlanması için özenli davranmasının umulduğu belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, bölgedeki barışın iki ülkenin çıkarına olacağı vurgulandı.

Doğu Çin Denizi’nde ihtilaflı olan, Çin tarafından Diaoyu, Japonya tarafında Senkaku olarak anılan adalar şu anda Japonya’nın kontrolünde bulunuyor.

21 üyeli APEC Zirvesi Çin’in başkenti Pekin’de iki gün sürecek. Liderler arasındaki ikili görüşmeler bugün yapılıyor. Yarın ise, liderler zirvesi yapılacak.

APEC Zirvesi için ABD Başkanı Barack Obama da, Çin’de bulunuyor. Bugün ikili görüşmelerde bulunacak olan Obama yarın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüşecek.

APEC, Asya-Pasifik Ekonomik Topluluğu arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla 1989 yılında kuruldu.

Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Tayvan, Tayland, ABD ve Vietnam, örgütün 21 üyesini oluşturuyor.

1435910cookie-checkÇin ve Japonya liderleri el sıkıştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.