Çin yönetimi geleceğini belirliyor

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian Kogre haberini şöyle verdi:

“17. Parti Kongresinde, parti önde gelenlerinden birinin oğlu olan Xi Jinping ve köy kökenli Li Keqiang’ın, parti polit bürosunun en önemli organına seçilmesi bekleniyor. Bu isimlerin öne çıkışı, 2012’den sonra Devlet Başkanı Hu Jintao’nun yerine geçecek ismi belirlemek için açık bir yarışın koşullarını hazırlayabilir.

Hu Jintao bu kongrede, parti tüzüğünde reforma gidilmesini sağlamaya çalışacak. Bilimsel kalkınma adını verdiği bu reform, ekonomik büyümeyi, çevre ve sosyal politikalar ile daha barışçı bir hale getirmeyi amaçlıyor. Uzmanlar çok köklü değişiklikler beklemese de, Hu Jintao’nun daha fazla parti içi demokrasi istemesi bekleniyor.”

The Independent’ın konuyla ilgili haberinde ise, Çin’de bir siyasi reform olacaksa, bunun Batı’nın demokrasi modelinden farklı olacağını öne sürüldü. Gazete, Çin’in daha fazla demokrasi için kendi modelini oluşturacağı belirtti.

The Times gazetesi de şu yorumu yaptı:

“Komünist Parti lideri ve Devlet Başkanı Hu Jintao, Çin’in sorunlarının açıkça konuşulmasını istediği yolunda hiçbir işaret vermiyor. Tam tersine, son haftalarda yetkililer 18 bin internet sitesini kapattı. Demokrasi yanlısı kampanya yürütenlerin bazıları Pekin dışına çıkarıldı, bazılarına tatile çıkmaları önerildi, bazıları da tutuklandı.

Çin halkı hala, kendilerini kimin yöneteceği konusunda tercih yapma şansından yoksun. Günler sürecek bu siyasi tiyatro, steril bir muhalefete küçük bir kota ayrılması ile sona erecek. Partililer, kendilerini yönetime daha yakın pozisyonlara yerleştirmek için mücadele edecek.”

1159720cookie-checkÇin yönetimi geleceğini belirliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.