Çin’de tarihi kongre başladı

Guardian yazarlarından Simon Tisdall, Jintao’nun son beş yılın icraatlarını öven konuşmasına farklı bir pencereden baktı. Yazarın yorumu özetle şöyle:

“Uzmanlara göre Çin, hem içeride hem dışarıda, 15 aylık kritik bir sürece giriyor. Hu Jintao ülkenin benzeri görülmemiş zorluklarla karşılaşacağını söylese de, önerdiği reçete, yani daha fazla merkezi kontrol ve yönetimin hesap verebilir hale geleceğine yönelik muğlak sözler, sorunu çözebilecek gibi görünmüyor.

Pekin üzerindeki uluslararası baskı artıyor. Zira gelecek yılki olimpiyat oyunları nedeniyle her isteneni yapmaya hazır olduğu kanısı hakim. Birmanya’daki askeri cuntaya karşı daha sert tavır takınması talebi bunlardan biri.

Benzer bir baskı başka alanlarda da görülebiliyor. George Bush bugün, Dalai Lama’yı Beyaz Saray’a davet eden ilk Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olacak. Bir benzeri geçen ay Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından atılan bu adım, Çin’e bir mesaj niteliğinde. Batı, Tibet’in bağımsızlığı meselesinin unutulmadığını gösteriyor.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, yükselmekte olan bir küresel güç olarak, İran ya da Kuzey Kore’nin nükleer programları gibi ortak sorunlarda Çin’in de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor. Çin’in bağlantısızlık döneminden kalma, başka ülkelerin işlerine müdahale etmeme doktrini yavaş yavaş çatırdıyor.”

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: İsmail Kayhan / Çin Komünist Partisi 17. Kongresi

1159800cookie-checkÇin’de tarihi kongre başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.