Independent’tan Süleyman Şah iddiası

Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ni boşaltmak için yapılan operasyon hakkında bir analiz yazısı yazdı.

Fisk analizinde Vahabi inancına göre dünyevi liderlere ait mabetleri yok eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün bundan yaklaşık bir yıl önce Türkiye’ye üç gün süre vererek türbeyi boşaltmalarını istediğini, ancak Türkiye’nin yerinden kıpırdamadığını belirtti.

“Neden?” diye soran Fisk, aynı tarihlerde Suriyeli petrol mühendislerinin, IŞİD’in kontrolündeki petrol sahalarında Türk teknisyenler gördüklerini bildirdiklerini söyledi.

“Belki de karşılıklı bir durum vardı?

‘Bize petrol uzmanlarınızı verin, biz de sizin eski sultanınızı elinizde tutmanıza izin verelim’?” diye yazan Fisk, şöyle devam etti:

“Ya da bir şeyler yanlış mı gitti? Yani şimdi Atatürk’ün ordusu ‘IŞİDistan’a’ gidiyor, kalıntıları yeniden gömmek için kazıp çıkartıyor ve türbeyi ‘İslami Halifelik’ püritanlarının aynısını yapmasını önlemek için tahrip ediyor. Elbette bir anlaşma. Karşılığında daha fazla Türk petrol uzmanı için mi?”

DİĞER GAZETELERİN YORUMU

Operasyonda Ankara’nın Kürt savaşçılarla işbirliği yaptığını yazan Guardian, operasyonun Kürtlerin kontrolündeki Kobani’den geçilerek yapıldığını yazdı.

Financial Times gazetesi ise Türkiye’nin bugüne kadar Suriye’ye en büyük müdahalesini bu operasyonla gerçekleştirdiğini aktardı.

Gazete bu operasyonun, Ocak ayında İstanbul’da yaşanan intihar saldırısının ve ülkedeki diplomatik misyonların hedef haline geldiğine dair uyarıların ardından Ankara’nın IŞİD’e dair endişelerini de yansıtıyor olabileceğini söyledi.

Daily Telegraph haberi “Türkiye kutsal türbeyi kurtarmak için Suriye’ye asker gönderdi” şeklinde verdi.

Times ise operasyonun Suriye’de iç savaş başladığından bu yana yabancı bir ülkennin yaptığı en büyük kara harekatı olduğunu yazdı.

1445630cookie-checkIndependent’tan Süleyman Şah iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.