‘Indymedia – İstanbul’a yargı yasağı kalksın’

Türkiye, bir içerikten tüm bir siteyi susturmaya devam ediyor.


Bağımsız Basın Merkezi olarak yayın yapan Indymedia-İstanbul İnternet sitesine erişim, Gaziantep Araban Sulh Ceza Mahkemesi’nin 21 Mart’ta aldığı kararla engellendi.


Küresel video paylaşım sitesi www.youtube.com İnternet sitesine erişimin ard arda yasaklandığı Türkiye, İnternet alanında en baskıcı ülkeler arasında yer almasa dahi, bir içerikten tüm bir siteye erişimi kapattığı için, “radikal” önlemleri nedeniyle eleştiriliyor.


Indymedia-İstanbul sitesine yargı kararıyla yasak


Ocak 2003’te büyük basın yayın organlarının dünya ve ülke egemenlerinin yandaş olduğu statükolar doğrultusunda, çarpıtılmış haberlere yer verilmesine tepki olarak geliştirilen site, “Indymedia sansürle susturulmaya çalışılıyor. Ama sadece çalışılıyor. İnternette sansürün teknik olarak olanaklı olmadığını savcılar henüz öğrenemedi” açıklaması yaptı.


Siteye, http://istanbul.bbm.indymedia.org adresinden, http://anonymouse.org/anonwww.html adresi üzerinden bağlantı kurularak veya ağ bağlantıların DNS ayarlarını değiştirerek erişilebiliyor.


Youtube.com sitesine iki haftadır erişim yok
Küresel video paylaşım sitesi www.youtube.com İnternet sitesine erişim de, Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret niteliğinde görüntü içerdiği gerekçesiyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin aldığı bir kararla yasaklanmıştı.


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İnternet sitesine erişimin engellenmesine ilişkin talebi değerlendiren mahkeme, siteyi yasakladı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da, bunun üzerine siteye hem IP, hem de alan adı yönünden erişimi durdurmuştu.


RSF: Uygulama orantısız ve radikal


Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, daha önce aynı sitenin yasaklanması üzerine “Saldırı mahiyetinde olan birkaç belge yüzünden video değişim sitesinin bütününe erişimin engellenmesi radikal ve orantısız bir önlemdir” açıklaması yapmıştı.


Benzer önlemlere Brezilya ve İran’ın da daha önce başvurduğunu anımsatan RSF, “uygulama orantısız ve radikal” demişti.


WordPress sitesi de yasak …


Ayrıca, Ağustos 2007’de erişime kapanan wordpress.com sitesinde de, halen “Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. T.C. Fatih 2.Asliye Hukuk Mahkemesi 2007/195 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir. Access to this site has been suspended in accordance with decision no: 2007/195 of T.C. Fatih 2.Civil Court of First Instance” mesajı var.


Daha önce de Ekşi Sözlük ve Antoloji.com siteleri için aynı yasaklamaya gidilmişti. (BİA Haber Merkezi Erol ÖNDEROĞLU)


AÇIK GAZETE: Bir içerikten bütün siteye erişimin yasaklanmasını çağdışı buluyor ve teşvik edilmesi gereken bağımsız medya kuruluşu Indymedia – İstanbul’a yasağın bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz…

1057370cookie-check‘Indymedia – İstanbul’a yargı yasağı kalksın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.