Çin’e karşı Türk tekstili kazanıyor

Çin tekstilinin Avnrupa ve ABD gümrüklerinde “koıta tartışması”nın bitmesini beklediğine değinen gazete, Avrupa tekstil ithalatını giderek Doğu Avrupa ve Türkiye’ye kaydırmasıyla Çin’in kaybetmeye başladığını öne sürdü.


Financial Times’ın birinci sayfasından verdiği haberde şu yorum yapıldı:


“İngiltere’de müşterilerden gelen hızlı moda talebini yanıtlamaya çalışan perakendeciler, Çin’den Doğu Avrupa, Türkiye ve Hindistan’a kayıyor. Bu değişim son kota tartışmalarından etkilense de, aslında aylar önce başlamıştı. Talepteki genel azalma eğilimine meydan okuyan Primark, Zara ve New Look gibi şirketler, modadaki son yenilikleri koleksiyonlarına anında yansıtarak satış rakamlarını yüksek tutmayı başardı.”


“Eğer tekstilde tek ölçüt fiyat olsaydı, Çin bu yarışı tartışmasız kazanırdı” öngörüsünde bulunan gazete tekstilde ülkelere göre üretim maliyetlerini de şöyle aktardı:


“Danışmanlık şirketi AT Kearney’e göre Çin’de bir bluz 6,5 sterline, Doğu Avrupa’da 7 sterline, Türkiye’de 8 ve İngiltere’de 10 sterline mal oluyor. Ama Çin’den malların deniz yoluyla gelmesi 22 gün alıyor; Türkiye’den ise beş günde bile gelebiliyor.”

1024020cookie-checkÇin’e karşı Türk tekstili kazanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.