‘Çin’e ticari ceza yasası’ Senato’dan geçti

Dün Senato’da yapılan oylamada 35’e karşı 65 oy ile kabul edilen yasa tasarısı, daha sonra Temsilciler Meclisi’nde oylanacak. Tasarı yasalaşırsa bu, ABD hükümetine, para birimlerinin değerini düşük tutarak ihracatını desteklediğini tespit ettiği ülkelerden ithal edilen malların gümrük vergilerini artırmasına olanak sağlayacak

Bazı milletvekilleri Çin’in para birimi yenin değerini düşük tutmasının bu ülkenin mallarının fiyatı konusunda adaletsiz bir avantaj yarattığını ve bunun Amerikalıların işlerini kaybetmesine mal olduğunu savunuyorlar.

Amerikalıların birçoğu Çin’in döviz politikasının Çin mallarının ithalatında önemli bir unsur olduğunu ve ucuz Çin mallarının ABD’de fabrikaların kapanmasına ve işçilerin işini kaybetmesine yol açtığını düşünüyor.

Yasa tasarısının hazırlayıcılarından Demokrat Partili Senatör Charles Schumer, oylamanın, “Çin’e Amerikalıların işine mal olan düzenbazlığı bırakması ya da sonuçlarına katlanması için bir uyarı olduğunu” ifade etti.

Çin yönetimi ise Senato’dan geçen yasa tasarısının “küresel ekonomideki toparlanma için tehdit olduğunu ve bu tasarının yasalaşması halinde ticari ilişkilerin ciddi zarar göreceğini” açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Zhaoxu yaptığı açıklamada, yasa tasarısının Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

Ma, “Bu yasa tasarısı tamamen zararlı ve faydasız. Tasarı sadece ABD ekonomisindeki ve işsizlikle ilgili sorunları çözmede işe yaramayacak, aynı zamanda Çin-ABD ticari ilişkilerinde ciddi biçimde engel oluşturacak ve Çin, ABD ve uluslararası toplumun küresel ekonominin büyümesi ve güçlü toparlanması için gösterdiği çabalara zarar verecek” dedi.

.

1314080cookie-check‘Çin’e ticari ceza yasası’ Senato’dan geçti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.