İNGİLTERE… 12 Aralık seçimlerinin önemi

Ulusal basında Birleşik Krallık’taki (BK) 12 Aralık genel seçimlerinin II. Dünya Savaşı sonrasındaki en önemli seçim olduğu yorumları yapılıyor. Bu seçimlerde BK’nin AB ile yol ayrımı olduğu kadar sosyal haklar, kamulaştırma ve ücretsiz sağlık sistemi sunan NHS’in kaderi de netleşecek.

Seçim kampanyasında Muhafazakarlar Brexit’e oraklanırken, İşçi Partisi Brexit’i nasıl olsa hallederiz diyerek makro ekonomik dengeler, kesinti ve kısıntılar, kamulaştırma, NHS’i kurtarma ve sosyal projelerde odaklanıyor. Muhafazakarlar 7 yıllık iktidarlarında çuvallayacakları için Brexit dışında konuşmak pek işlerine gelmiyor.

Seçim kampanyasında partilerin Türkiye’deki gibi eski dilde “ittifak” yani işbirliği yapması seçimin sonuçlarını etkileyecek. Bu bağlamda Brexit Partisinin lideri Nigel Farage, Muhafazakarların 2017 seçimlerinde kazandığı 317 sandalyeye karşı yarışmayacaklarını açıkladı. İttifakı ABD Başkanı Donald Trump istemiş, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de “seçime müdahale” olarak yorumlamıştı.

Trumplı bu hamle; “AB içinde ABD’nin Truva Atı olarak görülen BK’deki Brexit yine bir ABD projesidir” savlarını da güçlendiriyor. Farage’in bu hamlesiyle seçimleri Muhafazakarlar kazanırsa Brexit olacak ve ilk iş olarak da “ABD aslan payı sayılan” NHS’in ABD’li şirketlere özelleştirilmesi gerçekleşecek.

Brexit refarandumu öncesinde kampanyaları hatırlayın lütfen. Muhafazakar Boris Johnson, Brexit olmazsa Türkiyeliler BK’ye akın edecek deyip sonrasında da “demedim” deyü kıvırmamış mıydı? Göçmen emeğine muhtaç, yaşlı nüfusu yoğun, ağır aksak bir ekonomide göçmenler günah keçisi olarak gösterilmişti. Bu yanıltıcı kampanya ile kıl payı Brexitçiler kazanmıştı.

Ulusal basının yazdığı gibi 12 Aralık seçimleri çok önemli. 12 Aralık seçimlerinde seçmen kayıtları da 26 Kasım’a kadar yaptırılabilecek. https://www. gov.uk/register-to-vote adresinden kayıt olabilirsiniz. 12 Aralık’ta lütfen göçmen kimliğinizi hatırlayarak sandığa gidin…

***

Bu arada dostum Ertanç Hidayettin’in “Seçimler ve biz” başlıklı köşe yazısında değindiği önemli bir noktayı da sizlerle buradan paylaşmak istiyorum:

“Yaklaşan seçim Türkçe konuşan toplumlarımız açısından da önemli bir seçim. İlk kez bir toplum ferdimiz büyük bir ihtimalle Britanya Parlementosunda milletvekili olacak. Şu an Hackney Belediyesinde Belediye Başkan Yardımcısı olan Feryal Demirci, kazanma şansı çok yüksek olan Kuzey Enfield bölgesinde İşçi Partisinden aday olmayı başardı. Demirci’nin bu başarısı muhakkak ki o bölgede oldukça kısa bir sürede politik nüfuz sahibi olan Alevi toplumu sayesinde gerçekleşti. Bu bakımdan bunu o toplumun bir başarısı olarak görmek mümkündür. Ancak Demirci Parlementoya girmeyi başarırsa onu tüm Türkçe konuşan toplumun temsilcisi olarak görmek çok yanlış, ve bu kişi için büyük bir haksızlık olur. Feryal Demirci seçildiği takdirde Parlementoda sadece seçildiği bölgenin tüm halkının temsilcisi olacaktır. Bilgisini ve deneyimini kullanarak toplumu için önemli yaptırımlarda öncelik yapmasını beklemek başka, onu toplumun temsilcisi olarak görmek tamamıyle başka birşeydir.

Öte yandan Chipping Barnet Muhafazakar Parti adayı Theresa Villiers, Britanya Kıbrıs Türk Cemiyeti (British Turkish Cypriot Association) isimli bir dernek tarafından ‘Türk Düşmanı’ olarak damgalanıp seçimde kazanması engellenmeye çalışılıyor. Villier’in kazanmasını birçokları gibi ben de istemem. Ancak bunun nedeni ‘Türk düşmanı’ olduğu için değil. Bağlı bulunduğu partiyi desteklemediğimdendir. Tıpkı Feryal Demirci Nuhafazakar Parti adayı olsaydı onun kazanmasını istemeyeceğim gibi.”

2351450cookie-checkİNGİLTERE… 12 Aralık seçimlerinin önemi
Önceki haberEVO MORALES’E YAPILAN DARBENİN ANLAMI
Sonraki haberEsad: Kürtler, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye karşı birlikte mücadele etme teklifimizi kabul etmedi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.