İngiltere basınında İdlib yorumu

Guardian, “Türkiye’nin saldırısı Suriye’de rejime ivme kaybettirdi” yorumunu yaparken, Times’da yer alan bir analizde “Esad, İdlib’den kolay vazgeçmeyecek” denildi.

Guardian gazetesinin dünya haberleri sayfasındaki “Türkiye İdlib’deki saldırılarını tırmandırırken, iki Suriye uçağı düşürüldü” başlıklı haberinde, “Türkiye’nin Suriye birlikleri ve müttefiklerine yönelik geniş saldırısını tırmandırdığını ve iki uçakla birlikte, aralarında tanklar ve radar sistemlerinin de bulunduğu onlarca zırhlı aracı yok ederek, rejimin İdlib bölgesindeki hücumlarına ivme kaybettirdiğini” yazıyor.

Times gazetesi ise, Suriye’nin İdlib bölgesindeki çatışmaları konu aldığı “Erdoğan saldırı tehdidinde bulunurken, Esad’ın jetleri düşürüldü” başlıklı haberinde, “dün Suriye semalarında uçakların it dalaşlarının yaşandığını, Esad rejiminin savaş jetlerinin Türkiye tarafından düşürüldüğünü ve karşılığında üç Türk İHA’sına saldırıldığını” yazıyor.

Haberin altındaki yine Richard Spencer imzalı analizde ise şu satırlar dikkat çekiyor

“Türkiye’nin 2015’te bir Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra, Putin ve Erdoğan birbirlerine karşı topyekûn bir savaştan kaçındı.

“Dost gibi görünmeye ve ortak sorunları Suriye’yi yetişkinler gibi ele almaya karar verdiler. Rusya, Esad yönetimindeki Suriye’de elinde tuttuğu nüfuzu koruyacak, Türkiye de Suriyeli Kürtler ‘den korunacak ve kuzeybatıda bir isyancı mevzisini elinde tutacaktı.

“Ne zaman her iki taraf da dengenin bozulduğunu hissetse, bazı Ruslar ve Türkler öldü, ancak bedeli ödeyen yine büyük ölçüde Suriyeliler oldu.

“Son olarak Esad güçleri Türk sınırına doğru durdurulamaz bir hızla gidiyor gibi görünüyordu ve Türk müdahalesi geldi. Türk mevzilerine yapılan ve 34 askerin hayatını kaybetmesine neden olan saldırı bu misillemeyi hızlandırdı.

“Rusya geride kalırken, sayısız Esad yanlısı savaşçı öldü. Erdoğan’ın amacı sınır boyunca 3,5 milyon Suriyeli’ye ev sahipliği yapacak bir tampon bölge. Bu bölgeye kesinlikle bölgenin en önemli kenti İdlib de dâhil. İdlib, Esad’ın kolayca bırakmayacağı bir ödül.”

2392400cookie-checkİngiltere basınında İdlib yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.