İNGİLTERE… Başkonsolosa büyük iş düşüyor

Dostlar, gündemi işi gereği izleyen birisi olarak “herşeyin kördüğümünü andırdığını” söyleyebilirim. Rusya ve ABD’nin Suriye’de gerginliği ve uydu ülkelerin avcı köpeği gibi önden koşup avını ısırma telaşı kaygı veriyor.

Türkiye’de ise AKP iktidarı kendi deyimiyle FETÖ’ye karşı ilan ettiği OHAL’i aykırı sesleri susturmak için acımasızca kullanıyor. Kapattığı bağımsız televizyonların mallarına el koyup TRT’ye bağışlaması belki birilerini sevindirebilir ama demokrasi adına yüz kızartıcı.

Bu tabloya karamsar bakanlar arasında değilim. Çünkü iktidarın baskıyı artırması, artık yönetemediği ve çok çaresiz kaldığını gösteriyor. Bunun adı yolun sonu…

OBJEKTİF DOĞRU

Hani herkes kendisine göre haklıdır ama objektif doğru halkın çıkarına olan, geleceğe kalandır. Aklın mantığın yolu birdir. Bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa öbür gün mutlaka gelinecek nokta o adına objektif denilen gerçek doğrudur. Demek istediğim dostlar yarın mutlaka tek sesliliğin yerine çok seslilik, tek kültürün yerine çok kültürlülük, çoğunluk yerine çoğulculuk alacak…

“Düşünce özgürlüğü”nün bütün dünyada genel geçerli anlamı, düşüncenin özgürce ifadesidir. Kendinizi aktarmadan yalnızca düşünmenizin bir anlamı yok ki? Medya da bu düşüncenin ifade araçlarından yalnızca biridir. Düşünce ifade edilirken etik olarak savaşı, şiddeti, ayrımcılığı, ırkçılığı, küreselleşmeyi ve her türlü sömürüyü körüklememesi gerekir. Eğer kapatılan kanallarda böyle bir yayın varsa, o programa ceza kesersiniz, yapımcıyı dava edersiniz. OHAL’in arkasına sığınıp kanalı kapatmak ve mallarına el koymak da neyin nesi?

AKP’ye göre “Ama o kanallar teröristleri destekliyor.” Terörist mi? Sana göre; Che Quavera da, muhalif akademisyen de teröristtir. Hatta öldürülen PKK’linin cenazesine katılan köylüsü bile teröristtir… Koskoca ülke bir muhtarlık gibi idare ediliyor. Bakanlar Kurulu, Anadolu kahvesindeki cahil muhabbeti gibi “Bak kapatacaksın kanalları, nasıl hizaya gelirler” mantığıyla iş yapıyor.

İngiltere basınına bir göz atın lütfen? Köşe yazarları Türkiye’deki yönetim ile matrak geçiyor. İşte Türkiye’nin siyasi görüntüsü bu. Ekonomik görüntüsünün de Moody’s “çöp” olduğunu açıklamıştı zaten… Dedim ya bütün bunlar Türkiye’de yönetimin dipte olduğunu, yolun sonuna yaklaştığını gösteriyor…

BİRLEŞİK KRALLIK’IN AYIBI

Kuzey Londra’da Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumun yoğun yaşadığı Hackney’de Hackney Refugee Forum Başkanı Ali Aksoy, “Birleşik Krallık 10 ay önce 20 bin Suriyeli göçmen alma kararına yalnızca Hackney Belediyesi 2 aile alarak uydu. Bu şaka gibi bir durum” dedi.

Dostlar Birleşik Krallık 20 değil 2 milyon Suriyeli göçmeni derhal kabul etmeli. Çünkü hem Ortadoğuyu karıştıracaksın insanları evsiz barksız kılacaksın hem de dünyanın 5’nci zengin ülkesi olarak arkanı döneceksin. Yok öyle şey!

ANKARA ANLAŞMASI N’OLCAK?

Brexit müzakereleri süreci 2017 ilk çeyreğinde başlayacak ve 2019 Yaz aylarında bitmesi öngörülüyor. Uzmanlara göre bu süreçte AB uygulamalarında haklarda bir değişiklik olmayacak.

Son 10 yılda 5 bin Türkiye’liye ekmek kapısı olan Ankara Anlaşması’nın Brexit sonrasında da devamı için Türkiye’nin acilen bastırması gerekir. Bu konuda Türkiye’nin Londra Büyükelçisi ve yeni başkonsolosuna da büyük iş düşüyor. Gerçi onlar toplumun sorunlarını ele alan bu tür yazıları okumazlar ama… Yine de yazalım günah bizden gitsin.

2016670cookie-checkİNGİLTERE… Başkonsolosa büyük iş düşüyor
Önceki haberABD ve KANADA… Neşeli bir aile hayatı
Sonraki haberÖğrenciler başkanlık ofisini işgal etti
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.