İNGİLTERE… Belki de benim haberim yok

Birleşik Krallık’taki 8 Haziran Genel Seçimleri’nde İşçi Partisi negatif kampanyasında Muhafazakar Lider Theresa May’in yüzünün yarısının göründüğü siyah afiş duvarlarda. Afişte “Ben bir tehditim” yazısının altında “Hastanene, çocuğunun eğitimine, iş güvencene, emekli aylığına, barış ve güvenliğine…” spotu kullanılıyor ve en altta da 8 Haziran’da Muhafazakar Parti’ye oy verme” deniliyor…

Basın Yayında negatif reklamlardan sakınmamız gerektiği, “Örneğin şampuan reklamlarında kel birisinin kullanılması itici olur” diye öğretilmişti. Oysa bu afiş hoş olmuş.

Benzer bir afiş Türkiye’de referandum sürecinde RTE için kullanılır mıydı? Hayır! Zaten OHAL var. RTE referandumda taraftı ama ona yönelik böylesi bir afiş de cumhurbaşkanlığına hakarete girerdi. Öyle değil mi? Yoksa Türkiye’de demokrasi var da benim mi haberim yok?

***

8 Haziran seçimlerine yönelik  ilk anketler Başbakan Theresa May’in lideri olduğu iktidardaki Muhafazakar Parti’nin parlamentodaki sandalye sayısını artırarak yeniden tek başına iktidara geleceği öngörülüyordu. Son olarak YouGov araştırma şirketinin Times’da yayımlanan anketine göre İşçi Partisi’nin yükselen grafiği sürüyor. Aradaki fark 39/42’ye indi. İşçi Partisi’nin seçimleri kazanma olasılığı yüksek.

Gün o afişteki gibi “tehdite karşı” Corbyn’e destek olma günü. Corbyn’e toplum olarak vefa borcunu ödeme günü…

İşçi Partisi’ni destek için de kulağı tersten göstermeye gerek yok! Yoksa Jeremy Corbyn’den daha iyisi var da benim mi haberim yok?

Faruk Eskioğlu (Foto: Metin Dağ)

***

Gezinin 4’ncü yılı kutlu olsun. İngiltere’deki toplumdan Gezi’ye ciddi bir destek sunulmuştu. Gezi Parkı’nın demir bariyerlerle çevrilmesinden yeni bir Gezi’den korkulduğunu anlıyoruz. Yoksa korkmuyorlar da benim mi haberim yok?

***

Geçen haftaki “Yeni gelenlere ‘hoşgeldin’imdir…” yazıma ilgi sevindirdi. Olay’da ne kadar okunduğunu bilmiyorum ama Açık Gazete’de ve face paylaşımında sevindirici bir rakamdı. Okurların paylaşı da bunu gösterdi.

Geçen haftaki yazımdaki son paragraf şöyleydi:

“Dostlarım biz de sizin gibi 30 yıl önce buraya göçtüğümüzde, bizi de sizin gibi dostlarımız buyur etti. Adına “Türkçe” ve “Kürtçe konuşan” denilen toplum ne yazık ki o günden bugüne farklı bir yönde evrildi. Kara para aklayıcıları, uyuşturucu tacirleri, emek sömürücüleri, yalancılar bizim toplumun hünkarı oldu. Acı yanı da “sol maske”lerle, “sol marketing” yaparak toplumda ekonomiden siyasete, sanattan derneklere velhasılı hayatın her alanına sızdılar.”

Derneklerden “nedir bu sızıntı dediğin” diye merak edip soran olmadığına göre demek ki hallerinden memnunlar… Belki de işlerine gelmiyor, benim haberim yok?

***

Derneklerin faaliyeti aslında üç ayak üstünde oturmalı. İlki içinde yaşanılan toplumdaki hak ve demokrasi mücadelesine katılmak, ikincisi de Türkiye’dekine… Üçüncüsü ise (bana göre ilk sırada olması gerekeni) Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumdaki sınıf ve hak mücadelesinde başı çekmek. Ne yazık ki bu üçüncü ayak günümüzde yok! 1974 Wimpy Grevi ile başlayıp 1995’deki JJ Grevi’yle son buldu. Emek odaklı derneklerin Green Lanes’de toplum üyesi işçilerin asgari saat ücretinin üçte birine çalıştırılmasına göz yummalarını anlayabilmiş değilim. Yoksa çok sıkı mücadele ediyorlar da benim mi haberim yok?

Bak şimdi durduk yere kafam karıştı :-)

2094550cookie-checkİNGİLTERE… Belki de benim haberim yok
Önceki haberİNGİLTERE… Brüksel’de NATO ve AB temasları Türkiye’ye nefes aldırdı
Sonraki haberLondra’da ‘Ölüm ve Kız’ın ikinci gösterimi 4 Haziran’da
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.