İNGİLTERE… Biz o gece motorları maviliklere sürdük…

Biz şair, yazar Vedat Türkali’nin söylediği gibi vakıf malıyız. Kendimize iyi bakmalıyız. İyi bakmalıyız ki daha iyi bir dünya kurulmasına katkımız ziyadesiyle olsun… Nazım’ın dediği gibi güzel günler görelim… Motorları maviliklere sürebilelim.

Geçen Cuma Açık Gazete Gecesi’nde toplumun farklı renklerinden devrimci demokratlar vardı… Konukların çoğu toplumun bu güne gelmesinde lokomatiflik yapmış isimlerdi. Herkesin gereksinimine göre tükettiği bir dünya için saçlarını ağartmış, halkta umudu çoğaltmış yoldaşlarım da vardı. Bu rengarenklik ve farklılığın aynı salonda buluşması gerçekten büyük bir keyifti…

OHAL’in kapattığı çeyrek asırlık Evrensel Kültür’ün Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu da gecemizin onur konuğuydu. Bir dostum “gözlerini seviyorum Erdal Eren’i gördüğü için” demişti… Ben bu tanımlamayı Aydın abiye uyarlamak istiyorum. Aydın abiyi seviyorum Deniz’i gördü diye… Aydın abiyi seviyorum, hakimin “idam” fermanına “eyvallah” etmediği için. Aydın abiyi seviyorum 19 yıl hapisane yaşamında sol tarafındaki cevahiri karartmadığı için… Aydın abiyi seviyorum dünyanın tek sosyalist kültür dergisini en zor koşullarda bile yayınlamayı başardığı için… Aydın abiyi seviyorum karanlıkta bile pusulası yalnızca ve yalnızca işçi sınıfının çıkarlarını gösterdiği için. Ve Aydın abiyi seviyorum yazdıkları ve söyledikleriyle bir tarih evvelinden çürüyen diş, dökülen eti gördüğü için…

Aydın abinin Açık Gazete Gecesi’ndeki konuşmasında “Faruk gerçekten önemli bir iş yapıyor” sözünü ödül olarak saklayacağım. Aydın abiye teşekkür ediyorum. İyi ki var…

***

Türkiye ve Kıbrıslı topluma eğitim alanında büyük emeği geçen yazar dostum Ertanç Hidayettin de geceye katılanlar arasındaydı. Sevgili Ertanç geceyle ilgili bir yorum yazısı kaleme almış. Kendisine de çok teşekkür ediyor ve yazısından bir bölümü sizinle paylaşıyorum:

“Geçen akşam İngiltere’de yayınlanan İnternet gazetesi, Açık Gazete’nin yıllık dayanışma gecesine katıldım. İnsanüstü bir çabayla 13 yıldır İngiltere’nin Türkçe sözlü prensipli, bağımsız az sayıda gazetelerinden birini yayınlıyor Faruk Eskioğlu dostum. Ayrıca Olay Gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor ve kitaplar da yazıyor Faruk. Türkçe konuşan toplumlarımızın en faal fertlerinden anlayacağınız.

Yazdıklarından rahatsız olanlar tarafından hakarete, tehdide, aşağılanmaya maruz kalsa da o inandığı yolda, korkusuzca kalemini konuşturan cesur bir yürek.

Faruk, yaşamayı en iyi şekilde yüklenmesini bilen ve her zaman, her şeye rağmen cesaret örnekleri sergileyen bir rol model. Rüzgarın estiği yöne göre değişen ‘gazeteciler’ onu örnek almalı. ‘Bütün mesele gazetecinin evrensel meslek ilkeleri ile toplumsal çıkarları iyi harmanlayıp özgür bir şekilde yazısını, haberini yazmasıdır. Hiç kuşku yok yukarıdan aşağıya baskı ve yönlendirmeyle bu sağlanmamalı… Yukardan aşağıya eğilim basın özgürlüğüne tecavüzdür.’ Bu satırlar da Kıbrıs’ın deneyimli gazetecilerinden Hasan Hastürer’den.

Baskı ve yönlendirmeyle yazan gazeteci çok. Faruk asla bunlardan biri değil. Sanırım iki yıl önce gazeteciler TC Büyükelçiliğine çağrılmıştı. İngiltere’de gelişen toplum olaylarını yansıtmada medyanın rolünü tartışmak istemiş Başkonsolos. Bunun basını yönlendirme olmadığını söyleyebilene aşkolsun. Tabi bizimkiler koşarak gittiler. Faruk gitti mi? Asla. Çünkü o yönlendirilebilecek bir gazeteci değil. İşte dostum Faruk böyle biri.

Açık Gazete destek gecesinde çok eski dostlarla yeniden biraraya gelme mutluluğunu yaşadım.”

2037840cookie-checkİNGİLTERE… Biz o gece motorları maviliklere sürdük…
Önceki haberErdoğan’a ömür boyu başkanlık yolu
Sonraki haberAçık Gazete Gecesi’nde şenlik vardı…
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.