İNGİLTERE… CHP İngiltere’ye bir çift kelam

Belediye vergisinde artış… “Konut açığı kira artışını tetikliyor” kaygısı… Kredi kartı borcunu ödemeye teşvik… Londra’da cinayet oranı New York’u geçti… İngiltere’de zamlı hayat başladı…

Bu başlıklar son iki üç haftanın İngiltere ulusal basınından… Biz Türkiye İngiltere’ye benzesin isterken İngiltere Türkiye’ye, Türkiye de daha alt kümedeki İran’a, Pakistan’a benzemeye başladı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) Daha İyi Yaşam Endeksi’ndeki “yaşamdan memnuniyet” anketinde Türkiye 35 ülke arasında sondan 4. oldu. Türkiye’nin “yaşamdan memnuniyet”te arka sıralarda nal toplamasına Cumhurbaşkanı RTE, “Memnun olmayana bilet parasını vereceğiz” dedi. Kim kimin biletini kesecek 2019 seçimlerinde görülecek.

***

2019 seçimleri demişken, CHP İngiltere Birliği, 15 Nisan Pazar günü yapacağı genel kurulda yeni başkan ve yeni yönetim kurulunu belirleyecek. Yeni başkan Birleşik Krallık’taki CHP’li seçmenleri bu kritik seçime hazırlayacak. Ekonomist ve siyasi bilimci Elif Gelirli ve hukukçu Sibel Özçelik CHP İngiltere Birliği başkan adaylıklarını açıkladılar.

Türkiye’deki siyasi partilerden Londra’da temsilcilik binası olan tek parti CHP sayılıyor. CHP İngiltere Birliği 2017’den bu yana faaliyetlerini “150 Bridport Rd. N18 1HA” adresinden yürütüyor. CHP İngiltere Birliği’nin yarısı aktif olan 2 bine yakın üyesi olduğu sanılıyor.

Her iki aday da ayrı yaptıkları basın toplantısında proje ve önceliklerini anlattılar. Gönül isterdi ki 2019 seçimlerinin öneminden dolayı genel kurula tek listeyle gidilsin… Daha zaman var. “Her iki aday da tek liste önündeki engelleri aşabilecek pozitif yaklaşım ve kıvrak zekada” diye düşünüyorum.

***

2019 Genel Seçimleri neden önemli? Hürriyet’ten Murat Yetkin şöyle özetliyor:

“2019 Kasımında öngörülen seçimde RTE’nin  yeniden cumhurbaşkanı seçilmek için yüzde 50 artı 1 oya ihtiyacı var. Bunu eğer ilk turda kimse alamazsa RTE’nin ikinci turda kazanma ihtimali tabii ki var. Ancak aynı zamanda yapılması öngörülen milletvekili seçimlerinde ikinci tur yok. Oysa 16 Nisan halk oylamasıyla getirilen yeni sistem, tasarlandığı gibi işlemesi için Cumhurbaşkanının Meclis’te tek başına iktidar olan partinin başında olmasını öngörüyor. Hal böyle olmazsa Cumhurbaşkanı seçimi tekrarlatabilir ama yine olmazsa ‘Nereye kadar?’ sorusu gelebilir…”

***

“Birleşik Krallık’taki toplum Türkiye’deki 2019 seçimlerini nasıl etkiyebilir?” sorusunu da ben yanıtlayayım. Toplum üyesi seçmen 2015’de de ilk kez Türkiye’de 7 Haziran genel seçim ve 1 Kasım cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitti. Her iki seçim sonucunda da toplumun yüzde 80’inin (%60 HDP+%20 CHP) sol eğilimli olduğu ortaya çıktı…

Yüksek Seçim Kurulu’na göre 1 Kasım seçimlerinde yurtiçi katılım oranı yüzde 87,34, yurtdışı katılım oranı yüzde 44,78 oranındaydı. Ne yazık ki Birleşik Krallık’taki bu oran yüzde 40’da kaldı. Bir başka deyişle yüzde 80’i sola oy veren seçmenin ancak onda dördü sandığa gitti. CHP İngiltere Birliği’nin yeni başkanı, bütün sosyal projeleri bir kenara bırakıp 2019 Kasım’ına kadar bu oranı yükseltmeye çalışacak. Yoksa herkesin hemfikir olduğu gibi Türkiye’de bir daha seçim olmayabilir…

Eğer CHP kendi içinde tek listeyi sağlarsa, 2019 seçimlerinde “AKP ve RTE’ye hayır” diyecek demokrasi birliğine de daha ciddi katkı sunmuş olabilir.

 

 

2174590cookie-checkİNGİLTERE… CHP İngiltere’ye bir çift kelam
Önceki haberEnflasyon, Mart ayında yüzde 0,99 arttı
Sonraki haberTrump, Netanyahu ile telefonda görüştü
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.