İNGİLTERE… Cinsiyet eşitliği mi, kadın eşitsizliği mi?

Bahçe için bazı işlemler gerekti. Bir firma ile temasa geçtik. Çalışan geldi. Eşim ve ben (daha çok eşim) İngiliz çalışana ne istediğimizi anlatıyoruz.

Adam bir ara: “Bu evde karar verenin kim olduğu belli” dedi. Ben: “Senin evde de belli, çünkü eşim sana konuşurken sen bana bakıyorsun. Benim ne söyleyeceğim senin için daha önemli herhalde” dedim. 

Gerçekten görüşler, detaylı açıklamalar eşimden geldiği halde, adam benim ağzıma bakıyor.

Adamın etnik kimliğini belirtmemin amacı şu. Birçokları eşitlik, medeniyet, hak, hukuk gibi kavramlardan bahsederken hep iyi örnek Batı, kötü örnek “gelişmemiş” ülke insanlarını gösterirler. 

Yarın 8 Mart. Dünya Emekçi Kadınlar Günü. O yüzden birkaç örnekle yaşadığım ülke İngiltere’nin cinsiyet eşitliği konusunda ne kadar “gelişmiş” olduğuna değineyim:

Dünya Ekonomi Forumunun (WEF) Aralık 2020 tarihinde yayınlanan dünya cinsiyet eşitliği sıralamasında Birleşik Krallık 21inci sırada gelmektedir. Filipin, Costa Rica, Namibiya, Rwanda, Nicaragua, Güney Afrika gibi hor görülen, küçümsenen “az gelişmiş ülkeler” Birleşik Krallık’ın önünde yer almaktadırlar. 

WEF sıralaması Ekonomide katılım ve fırsat, eğitimde başarıya ulaşma, sağlık, politik güç kriterleri göz önünde bulundurularak kararlaştırılır. Birleşik Krallık Ekonomide cinsiyet eşitliği sıralamasında 58inci sırada, kadın/erkek maaşları arasındaki farklılık sıralamasında 102inci sırada, kadınların Parlementodaki temsiliyeti sıralamasında ise 36ıncı sırada yer almaktadır.

Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında sayılan, dünyanın 5inci varlıklı ülkesinin durumu böyle.

Aslında “cinsiyet eşitliği” yerine “kadın eşitsizliği” terimi kullanmamak kadınların yaşamın her alanında karşılaştıkları eşitsizliği sulandırmaktan, önemsizleştirmekten öteye gitmeyen kasıtlı bir girişim olduğuna inananlardanım. 

Geçenlerde bir arkadaşla Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken kadınların karşılaştığı eşitsizlikten bahsettik. Bana “erkekler de eşitsizlikten nasibini alır, Dünya Erkekler Günü” niye yok demez mi? 

Bu tavır geçtiğimiz Yaz aylarında “Black Lives Matter” (Siyah Canlar Değerlidir) hareketine karşı özellikle Amerika’da beyaz üstünlüğünü savunan faşistlerin “Beyaz Canlar da Değerlidir” karşıt hareketi ile eş anlamlıdır.

Bu arkadaş üstelik kadın. Kendisine verdiğim cevap yüzünden bana birkaç gün konuşmadı. Onu bilgi bombardımanına tuttum. Yukarıdaki WEF raporu dahil onlarca belge gönderdim. Şimdi aramız iyi.

Diyeceğim o ki sevgili okurlar, eşitsizlik konusunda en önemli silah eğitim ve sorgulamadır. Bu yıl Dünya Emekçi Kadınlar gününün teması “Sorgulamayı Seç” olarak saptandı.

Bir erkek olarak Kadınlar Gününün nasıl kutlanacağına karar verme hakkım yok. Geçmiş yıllarda bu konuda fikir belirttiğim zaman saldırıya uğradım.

Ancak kadın eşitsizliğine karşı sadece kadınların mücadele etmesinin yeterli olmadığını algılamazsak kadınların karşılaştıkları eşitsizlik daha çok uzun yıllar devam edecek.

 

 

2498380cookie-checkİNGİLTERE… Cinsiyet eşitliği mi, kadın eşitsizliği mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.