İNGİLTERE… Cuma akşamı kokteyle davetlisiniz

Sevgili dostlar, Türkçe kitapları okurla buluşturan ilk kitapevi olan Türk Kitapevi kapanma kararı aldı…

Yarım asırlık toplum tarihimizde 30 yıl gibi uzun bir süre hizmet eden kitapevi ayakta kalma uğraşısındaydı. Yalnız Türk ve Kürt toplumuna değil içinde yaşadığımız halka da hizmet eden, araştırmacıların kaynaklara uluşmasında önemli bir işlev yerine getiren kitapevine toplum olarak borcumuz var… Tük Kitapevi iyi bir jübileyi hakediyor…

Şimdi dostlar 21 Ekim Cuma akşamı Türk Kitapevi’de hoşçakal jübile kokteyli ile kazançtan çok yararı gözeten Türk Kitapevi’ni uğurlayacağız.

Kokteyle bütün kitap dostları davetlidir. Kitapevinde ciddi bir kitap stoğu bulunuyor. Bu kokteye katılan dostlar stoktaki kitaplara da gözatma şansı bulacaklar. Cuma akşamı saat 18’de “106 Green Lanes N16 9EH” adresinde adresinde faaliyet gösteren Türk Kitapevi’nde görüşelim…

Kitapevi internet teknolojisi ile gazete ve süreli yayın ile kitap satışları durma noktasına gelmişti. Üstüne binanın mülkiyeti de el değiştirince Kitapevi kapanma noktasına geldi.

Eski bir gazeteci olan Celal Sönmez sahibi olduğu Türk Kitapevi’nin tarihini de şöyle anlatıyor:

“İlk olarak 1987’de Zaba Kitapevi olarak 114 Green Lanes’te faaliyete geçti. Aynı zamanda Hürriyet Gazetesi’nin Londra Kuzey bürosu ve günlük gazetelerin dağıtım noktasıydı… 1993’te Mega Press’in çatısında benim yönetimimde 106 Green Lanes’e taşındı. Özellikle internet ve çanak antenin olmadığı bir dönemde toplumun haber alma noktası olarak önemli bir kültürel ihtiyaca cevap verdi. Ahmet Altan’dan Vedat Türkali’ye pek çok yazarı, Erkan Oğur’dan Yılmaz Erdoğan’a pek çok sanatçıyı misafir edip okur ve sanatseverlerle buluşturdu.  Türk Kitapevi aynı zamanda Türkiye’den gelen aydınların ikinci adresi ve buluşma yeri oldu… Yabancı araştırmacıların da kaynak bulduğu ya da sipariş verdiği bir kültür eviydi…”

Türk Kitapevi'nin sahibi Celal Sönmez
Türk Kitapevi’nin sahibi Celal Sönmez

ALEVİS İN EUROPE KİTABI ÜZERİNE

Kitaptan konuyu açmışken geçen yıl yitirdiğimiz  Dr. Tözün İsa tarafından kaleme alınan ve birçok farklı yazarların destek verdiği “Alevis in Europe” kitabı geçen salı (11 Ekim 2016) akşamı Metropolitan Üniversitesi Holloway kampüs binasında gerçekleşti.

Köklerimiz ve bu ülkedeki tutunma mücadelemiz bu tür kitaplarla bir sonraki kuşağa taşınacak ve kültürümüzün süregitmesi sağlanacak. Bu açıdan “Alevis in Europe” önemli bir çalışma. Dr. Tözün İsa’nın topluma bıraktığı önemli bir miras.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Metropolitan Üniversitesi rektörü Prof. Dr. John Raftery, “öğretmek” kelimesini “devrimci” olarak niteleyerek, “Bütün dünyayı ancak böyle değiştirebiliriz” dedi.

Alevis in Europe
Alevis in Europe

Kendisinin de İrlandalı bir göçmen olduğunu belirten Prof. Dr. John Raftery, “İrlanda’dalı ikinci kuşak göçmenler, göç serüveninde ne tür bedeller ödendiğini bilmiyorlar.  İrlanda’daki ruh sağlığı bozuklukları, eğitimdeki olumsuzluklar, intiharlar gibi pek çok olumsuz toplumsuz grafiklerle göçmen İrlandalıların grafikleri kıyaslandığında bu bedel bilimsel olarak da kanıtlanmaktadır. Alevis in Europe gibi çalışmalar bu bedelin tarihini anlatma açısından çok önemli” diye konuştu.

Bizim toplumdaki “sosyal”  grafiklere bakıldığında Prof. Dr. Raftery’inin sözünü ettiği bedeli bizim de çok pahalıya ödediğimiz ortaya çıkıyor dostlar. İyi ki kitap icat oldu da bu bedelin çeteresini tutabiliyoruz… İyi ki Celal Sönmez ve Dr. Tözün İsa elini taşın altına koydu…

2019320cookie-checkİNGİLTERE… Cuma akşamı kokteyle davetlisiniz
Önceki haberAtakan ve Batuhan
Sonraki haberRusya’nın Musul kaygısı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.