İNGİLTERE… DAY MER’in sırrı

DAY MER Kültür ve Sanat Festivali 18 Haziran’da online resepsiyonla başlamıştı ve 5 Temmuz’da online Park Şenliği ile sona erdi. İngiltere’deki salgın kısıtlamalarının kaldırıldığı günün ertesine rastlamasına karşın saat 14-19.30 arasında gerçekleşen Park Şenliği’ne 23 bine yakın katılım olduğu belirtildi. Bu gerçekten küçümsenmeyecek bir rakam. DAY MER’in salgına rağmen teknolojiyi kullanma becerisiyle festivali kesintiye uğratmaması övgüye değer.

İngiltere’de bizim toplumda göçmen örgütlenmesinde en eski olan Kıbrıs Türk Cemiyeti (ilk adı Kıbrıs Türk Kulübü) 1951’de kurulmuş ve 5 yıl öncesine kadar da faaliyetini sürdürmeyi başarmıştı. Türkiyeli toplumda ise 1971’den 2000’e kadar faaliyet gösteren İşçi Birliği – İngiltere Türkiyeli İlericiler Birliği 1984’te “Dostluk Festivali” adıyla ilk toplum festivalini düzenlemişti. 1989’da kurulan ve ilk sanat ve kültür festivalini ertesi yıl düzenleyen DAY MER ise en uzun soluklu Türkiyeli toplum demokratik sivil toplum kuruluşu sayılıyor.

Göçmen dayanışması amacıyla kurulan DAY MER’in İngiltere işçi sınıfı mücadelesine katılan Londralı bir kurum olmaya evrildiğini söyleyebiliriz. DAY MER’in düzenlediği kültür ve sanat festivalleri de göçmen kültürünün kendini ifadesinden daha çok, baskın kültürün asimilasyonuna karşı mozaikte yer alan Anadolu renklerini sınıf dayanışmasıyla sunumudur. DAY MER’in başarısındaki sır, “Birliğimiz gücümüzdür” sloganında saklıdır. İngiltere’deki sosyal haklarımızı korumak ve geliştirmek için, ırkçılık ve ayrımcılık başta olmak üzere her türlü saldırıları da savuşturmak için birlikte, örgütlü uğraş vermek gerekir.

* * *

İngiltere koronovirüse karşı önlemlerde gecikmesinin sancısını çekiyor. Salgında virüsten günlük ölüm sayısı 3’lü rakamlarda sürüyor. Ekonominin sürdürülebilirliği aşkına son kısıtlamalar da 4 Temmuz’dan itibaren şartlı olarak kaldırıldı. Bu, uzmanlara göre çok erken bir açılımdı. Siz dostlarıma bu “açılım”ın virüs tehditinin azaldığı anlamına gelmediğini yine hatırlatmak isterim. Kalabalık yerlere gitmemek, ev ziyaretlerinden kaçınmak, maske takmaya özen göstermek gibi küçük önlemler hayat kurtarabilir.

İngiltere Ulusal İstatistik Bölge Ofisi’nden yapılan çalışmada, korona virüs testlerinde pozitif olduğu görülenlerin yalnızca yüzde 22’sinde ateş, öksürük, halsizlik, tat ve koku kaybı gibi semptomlar görülürken yüzde 78’inde hiçbir semptom yaşamadığını ve virüs taşıdığından habersiz olduğu saptandı. Uzmanları işte bu “asemptomatik yayılma” çok endişelendiriyor.

Korona

Ulusal basında dikkat çeken bir diğer haber de YouGov şirketinin 1663 kişiyle yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 16’sının “muhtemelen” ya da “kesinlikle” aşı yaptırmayacağını söylemesiydi. Guardian da sosyal medyada aşı karşıtlığının yükseldiğine dikkat çekerek sonuçların salgının kontrol altına alınma çabalarına sekte vurabileceğini öne sürdü.

Dijital Nefreti Önleme Merkezi (CCDH) adlı sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Imran Ahmed, “Normal hayatımıza dönme umudumuz aşıya bağlı ama sosyal medya şirketleri aşı karşıtı propagandanın önlenmesi konusunda sorumlu davranmıyor. Bu şirketlerin para hırsları insanların hayatına mal olacak” diyor. CCDH’nin izlediği 150 aşı karşıtı sosyal medya hesabı ve YouTube kanalının takipçi sayısı koronavirüs salgınının başlamasından sonra sekiz milyon artmış. ABD ve İngiltere’de Twitter, Instagram, Facebook ve YouTube’da aşı karşıtlığı kampanyasının yürütüldüğü 400 kadar hesabın takipçi sayısının 57 milyona ulaştığı belirtiliyor. Bu hesapların bazılarında salgını Bill Gates’ın başlattığı, Covid-19’a aşıların neden olduğu, koronavirüs testlerinin kadınlarda kısırlığa yol açtığı gibi komplo teorilerine yer veriliyor.

Eee kapitalizm o kadar kirli ki bize beyazı unutturdu. Halkın her şeyden şüphelenmesi normal değil mi? Buyurun şimdi ayıklayın pirincin taşını…

2432050cookie-checkİNGİLTERE… DAY MER’in sırrı
Önceki haber‘O an’
Sonraki haberVaka sayısı son iki ayın en yüksek seviyesinde
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.