İNGİLTERE… “Bizim gibi Müslümanlar”

Çeşitli etnisite, ırk ve milliyeti temsil eden 10 Müslümanı biraraya getiriniz.

Bunlardan ikisi sonradan Müslüman dinini seçenlerden oluşsun.

Bu kişileri 10 gün süreyle biraraya getirdiğiniz evin bulunduğu bölgeden birisi Ataist, 4 Müslüman olmayan kişi daha menüye katınız.

Sonuç ne olur? Bulamaç denilen cinsten bir şey çıkar ortaya.

Geçen hafta iki gece üst üste BBC 2 Televizyonunun sunduğu “Bizim Gibi Müslümanlar” isimli program aynen bunu yaptı.

Amacın ne olduğunu anlamakta zorlanmadım dersem yalan söylemiş olurum.

İlk bakışta program yapımcılarının iyi niyetle Müslümanlar arasında da diğer dinlere mensup kişiler arasında olduğu gibi büyük farklılıklar bulunduğunu, yani “tipik Müslüman” olgusunun yanlış olduğunu anlatmaya çalıştığı kanısına varılır.

Programı eleştirenler olduğu gibi Müslümanların kategorileştirilmesinin yanlışlığını vurguladığı için programa övgüler yağdıranlar da oldu.

Özellikle İslam fobisinin ayyuka yükseldiği bir dönemde bu tür programların yararlı olduğu düşünülebilir.

Önceleri ben de öyle düşünenler arasındaydım. Programdan birkaç gün sonra pek emin değilim doğrusu.

Programın “Big Brother” tipi realite tv şov formatı bu denli önemli bir konunun önemsizleştirildiği izlenimini yarattı diye düşünüyorum.

Nitekim bazı gazete yorumcuları programı bir sirke benzettiler.

Programı izleyenler arasında zaten tüm Müslümanları aynı kefeye koyan, açıkçası tüm Müslümanların terörist, kökten dinci olduğu görüşünde olanlar programdan sonra acaba görüşlerini değiştirdiler mi?

Programı takiben bu sorunun cevabını öğrenmek için bu tür insanlar arasında bir anketin yapılması sanırım yararlı olurdu. Ama kanımca cevap olumsuzdur.

Program belki de Müslümanlara yönelik önyargıların perçinleşmesi gibi istenmeyen bir sonuç yarattı. Özellikle Abdul Haqq (eski ismi ile Anthony Small) gibi birisinin yer alması sayesinde, ve programın özellikle ilk gece inatla bu kişiye odaklanmasıyla.

Abdul Haqq, 8 yıl önce Müslüman olan ve Sugar Ray Clay Jones Jr. takma ismi altında boks pistlerinde yarışan ve hafif / orta sıklette Brtinya ve Commonwelth boks şampiyonu mertebesine kadar erişen bir şahıs.

Müslüman olduktan sonra aşırı görüşler sergileyen birçok videolar yapmış, fanatik İslam aktivisti Anjem Choudary ile birlikte görülmüş ve 2 yıl önce Suriye’ye IS için savaşmaya gideceği şüphesiyle tutuklanmıştı. Ancak sonradan aleyhine açılan dava düşmüştü.

BBC, Haqq’ın programa dahil edilmesi konusunda çok eleştirildi. Birçok kişiler bu tür aşırı görüşlere sahip kişilere medyada yer verilmemesi görüşünde.

Ben tamamen bunun aksini düşünüyorum. Bu tür insanların medyada kendilerini teşhir ederek görüşlerinin ne kadar saçma olduğunu kanıtlayacakları düşüncesindeyim. Bir diğer deyimle bunlara yeteri kadar ip verildiğinde kendi kendilerini asacaklarına inanırım.

Örneğin, Nick Griffin BBC ‘Question Time’ programına katıldıktan bir süre sonra hem kendisi hem de ırkçı partisi British National Party ortadan tamamen silinmişti.

Programın en garip yanı sanırım Müslüman olmayan dört kişinin eve ziyaretleri oldu. Onlarla yapılan tartışmalar izleyiciler için ilginç olabilir. Ancak bu denli önemli bir konuda farkındalık yaratmak açısından ne kadar doyurucu olduğu tartışılır.

Program genel olarak bilinen konuları vurguladı. İki programın 2 saatlik süresi boyunca çok karmaşık kavramlara değinildi. Irkçılık, İslam fobisi, mezhep kavgaları, emperyalizm, seksizm, beyazların büyüklük kompleksi, v.s., v.s.

Sonuç olarak program ne denli yararlı oldu? İslam dinini, Müslümanları ne derece başarılı bir şekilde yansıttı? Onu siz okurların takdirine bırakıyorum.

http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b085zxxk/muslims-like-us-episode-1

http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b0860060/muslims-like-us-episode-2

Kişisel açıdan baktığımda program, dini inancın kişinin özel şahsına ait olduğu, kimsenin kişiye kendi dini görüşlerini empoze hakkı olmadığı, dini inanca demokratik ilkelerin çiğnenmediği takdirde saygı duyulması gerektiği görüşlerimin güçlenmesine katkıda bulundu.

 

2040940cookie-checkİNGİLTERE… “Bizim gibi Müslümanlar”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.