İNGİLTERE… İLERİCİ ENTERNASYONALİN duyurusu

Dünya çapında ilerici güçleri birleştirme, organize etme ve seferber etme misyonuna sahip yeni bir küresel girişim.

David Adler

Uluslararası dayanışma daha önce hiç bu kadar gerekli olmamıştı.

Covid-19 krizi her yerde derinleşerek, dünyanın yoksulları arasında en sert darbeyi vuruyor. Bu arada, mali spekülatörler ve uluslar ötesi şirketler salgından kâr elde etmeye çalışırken, felaket kapitalizmi de yükselişte. Bağnazlık ve yabancı düşmanlığını arttırmak için krizi istismar eden aşırı sağın güçleri de durmuyor.

Ve yine de, bu tarihi noktada, enternasyonalizm yok.

Salgın , ‘hiper-küreselleşme’nin ölümcül kusurlarını ortaya koymuştur: tam zamanında üretimin çöküşü – azalan devlet kapasitesi ve yarım yüzyıl boyunca erozyona uğramış bir kamu sektörüyle birleştiğinde – sağlık krizine verilen iç tepkileri tahrip etmiştir.

Yine de ulus-devletin yaygın olarak müjdelenen dönüşü ne salgını sona erdirecek ne de siyasi serpintisinin aşırı sağın elini güçlendirmesini engelleyecektir. Sonuçta, dünya çapında çoğu ülkede temel tıbbi ekipman eksikliği ve onu elde etmek için para eksikliği. Enternasyonalizm, insanlığın büyük çoğunluğu için bir ayrıcalık değil, temel bir gerekliliktir. “En tehlikeli yanılsama,” Mike Davis yazıyor, “milliyetçi olanla: küresel depresyon bağımsız ve koordinasyonsuz ulusal tepkilerin basit bir toplamı ile önlenebilir.”

Sadece ortak bir uluslararası cephe krizle boy ölçüşebilir, kurumlarımızı geri alabilir ve yükselen otoriter milliyetçiliği yenebilir.

Bu nedenle, 11 Mayıs’ta, dünya çapında ilerici güçleri birleştirme, organize etme ve seferber etme misyonuna sahip küresel bir girişim olan İlerici enternasyonal’i (İE) başlatıyoruz.

Aralık 2018’de Avrupa’da Demokrasi Hareketi (DiEM25) ve Sanders Enstitüsü faşizme karşı mücadelede ortak bir cephe oluşturmak için açık bir çağrı yayınladı. Açık çağrı, “Dünyanın ilericilerinin birleşme zamanı geldi.” dedi. Takip eden yıl bir ‘Küresel Protesto Dalgası’ olarak tanımlandı. Delhi’den Paris’e, Santiago’dan Beyrut’a kadar vatandaşlar demokrasiyi savunmak, iyi bir yaşam standardı talep etmek ve gezegeni gelecek nesiller için korumak için ayaklandılar.

Sadece ortak bir uluslararası cephe krizle baş edebilir, kurumlarımızı geri alabilir ve yükselen otoriter milliyetçiliği yenebilir.

2020, bu birbirinden farklı protestoları aşamalı Enternasyonal’de birleştirdiğimiz, aktivistleri ve organizatörleri, sendikaları ve kiracı derneklerini, siyasi partileri ve toplumsal hareketleri demokrasi, dayanışma ve sürdürülebilirlik konusunda ortak bir vizyon oluşturmak için bir araya getirdiğimiz yıldır. Mayıs ayında, dünyanın dört bir yanındaki bireyleri ve kuruluşları İE’e üye olmaya ve hareketi birlikte kurmaya davet eden bu platformu hayata geçiriyoruz.

Kurucular arasında, Progressive International Katrín  Jakobsdóttir,Fernando Haddad,  Aruna  Roy, Noam Chomsky, Vanessa  Nakate,Vijay  Prashad,Carola Rackete,  Yanis  Varoufakis, Elizabeth Gómez  Alcorta,Pierre   Sané,Naomi Klein,  Varshini Prakash ve diğerleri de dahil olmak üzere 40’ın üzerinde danışman, geçici bir Konsey tarafından desteklenmektedir. Konsey Eylül ayında, İzlanda Başbakanı ve Sol-Yeşil Hareketi’nin ev sahipliğinde İzlanda’nın Reykjavik kentinde yapacağı zirvede 21 yüzyılın sorunlarını analiz edecek ve üyelerden gelen görüşler doğrultusunda stratejik kararlar alacaktır. 

Bu arada, girişimin faaliyetleri üç gruba ayrılmıştır. Örgütlenme, sınırların ötesindeki çalışmaları koordine edebilen küresel bir aktivist ve organizatör ağı oluşturmayı amaçlamaktadır. Planlama, ilerici bir uluslararası düzen için gerekli politik planı geliştirmek amacıyla aktivistleri, düşünürleri ve uygulayıcıları toplar. Ve İletişim, küresel bir kitleye tabandan bakış açıları getirmek için dünyanın dört bir yanındaki yayınlarla ilişki kurar, dünyanın ilerici güçlerine bir iletişim ağı hizmeti sunar.

Tüm bu çalışmalar, uluslararası organizasyondaki geçmiş çalışma deneyimlerinin hem başarılarından hem de başarısızlıklarından ders almayı amaçlamaktadır.

Geçmiş enternasyonallerin aksine, İE herhangi bir organizasyon veya hareketle sınırlı değildir. Siyasi partilerin siyasi örgütlenmesi üzerinde tekeli yoktur ve bu nedenle Pi, sendikalar ve kiracı örgütlerinden kurtuluş hareketlerine ve yeraltı yayınlarına kadar tüm ilerici güçleri bir araya getirip ortak bir cephenin kurulmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Geçmiş forumların aksine, İE bir sosyal ağın yeterli olmadığı öngörüsü üzerine kurulmuştur. Tıpkı kısa çalışma haftası ve çocuk işçiliğine son enternasyonalist faaliyetlerde görüldüğü gibi , İE kurumlarımızı dönüştürmek için pragmatik bir politik vizyonu geliştirmeyi hedefliyor.

Ve geçmiş hareketlerin aksine, İE enternasyonalizm için kalıcı bir altyapı inşa etmeyi amaçlamaktadır. Pi, geçici kampanyalara ve dilekçelere güvenmek yerine, ilerici güçleri birbirine bağlayabilen ve her yerde güç oluşturmalarını destekleyen dayanıklı bir kurum olmaya çalışmaktadır.

Bu girişimin hedefleri şüphesiz yüksektir – mevcut kriz taleplerinden daha yüksek değildir. Progressive International üyeleriyle güçlüdür ve Covid-19’dan sonra dünyayı geri almak için, ilerici güçlerin güçlü bir hareketine ihtiyacımız olacak. Bu yüzden İlerici Enternasyonal’e katılın ve bizimle bu ortak cepheyi inşa etmek için çalışın.

David Adler İlerici Enternasyoal’in Genel Koordinatörüdür.

2415080cookie-checkİNGİLTERE… İLERİCİ ENTERNASYONALİN duyurusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.