İNGİLTERE… İngiltere-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olacak?

Başbakan Theresa May, Avam Kamarası’nda yaptığı açıklamada, Sergei Skripal ve kızı Yulia’yı, kent ortasında  zehirleme girişimine tepki olarak hükümetinin atacağı adımları açıkladı.

30 yıldır tanık olunan en geniş kapsamlı sınırdışı kararında, 23 Rus diplomatına ülkeyi terketmeleri için bir hafta süre tanındı. Ayrıca, ‘düşmanca faaliyetlere’ engel olmak amacıyla bir dizi yeni yasal düzenleme ve Amerikan Kongresi’nin Rusya’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili çıkardığı Magnitsky Yasası benzeri yaptırımların da uygulamaya konması öngörülüyor.

Londra, yıllardır, eski Sovyet cumhuriyetlerinde şaibeli yollarla büyük servetler edinen bireylerin ve Putin’e yakın Rus zenginlerinin yatırımları ve gayrı menkul alımları için ilk tercih ettikleri, kendilerini güvende hissettikleri şehir konumunda.

Rejim yanlısı Rus milyarderlerin ve bürokratlarının mal varlıklarının sorgulanacak olması, hatta bunlara el konması olasılığı, Rusya’nın hassas ve zayıf noktası olarak görülüyor.

Avam Kamarası’nda siyasi partiler, ufak tefek istisnalarla, Başbakan May’in açıklamasını koşulsuz destekledi. Ülke kamuoyu, Rusya’ya öfkeli. Hükümetin Rusya’ya gösterdiği tepki, içeride yerinde ve ölçülü bulunsa da, etkili olabilmesi için dışarıdan da destek görmesi şart.

İngiltere yetkililerinin, daha önce de Gürcistan’ın egemenliğini çiğneyen, Almanya parlamentosuna siber saldırı düzenleyen Rusların “alışkanlık haline getirdiklerini” vurguladiklari  saldırganlıklari  hatırlatmak suretiyle vermek istedikleri mesaj açık: “Uluslararası yükümlülüklerini gözardı eden Rusya, sadece İngiltere için değil, tüm ülkeler için tehdit oluşturuyor”.

Zayıf, yumuşak karından sözetmişken, İngiltere’nin de benzer zayıflıkları olduğu unutulmamalı. Rusya’ya karşı uluslarası bir ittifak oluşturabilmek, İngiltere’nin önünde duran en büyük zorluk.

Avrupa Birliği’ni terketme kararının yarattığı gerginliğe rağmen, Almanya ve Fransa, Salisbury’deki saldırı ardından İngiltere’nin yanında yer aldılar.

Birliğin Konsey başkanı Donald Tusk da, liderlerin gelecek hafta yapacakları doruk toplantısında konuyu görüşeceklerini açıkladı.

1949 yılında kurulduğu günden beri ilk kez bir üye ülkenin topraklarında sinir gazıyla saldırı gerçekleştirildiğini açıklayan NATO, derin endişelerini dile getirerek İngiltere’ye destek verdi.

NATO üyesi Türkiye ise, şu ana kadar sürdürdüğü sessizliğiyle dikkat çekiyor.

İngiltere’nin Ankara’daki büyükelçisi Dominic Chilcott, Türkiye Dışişleri Bakanlığına giderek Rusya konusunda ülkesiyle dayanışma gösterilmesini istedi.

Büyükelçi, “Rusya’nın saldırganca tutumu, sadece Birleşik Krallık değil, bütün ülkeler için tehdit oluşturuyor” dedi.

Türkiye ve İngiltere arasında çok eskiye dayanan güçlü siyasi, ticari, güvenlik ve savunma bağları var. Her ikisi de NATO üyesi. Hem Türkiye hem de İngiltere yetkilileri, ilişkilerini ‘stratejik’ diye tanımlıyorlar.

15 Temmuz 2016 darbe girişimi ardından İngiltere’nin Türkiye hükümetine gösterdiği hızlı ve kararlı desteğin, bu dostluk bağını daha da güçlendirdiğinden, İngiltere’yi özel bir yere koyduğundan sözediliyordu.

Türkiye, şu ana kadar İngiltere’ye arka çıkacağına dair bir işaret vermedi.

İngiltere büyükelçisinin bakanlığa ilettiği türden ‘NATO ya da başka bir uluslararası platformda, kamuoyu önünde, destek niteliğinde bir açıklama ya da bir jest veya Birleşmiş Milletler nezdinde bir kınama’ yapılır mı, henüz bilmiyoruz.

Tam aksine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çarşamba günü, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin derinliği ve sağlamlığı konusunda bir dizi açıklamada bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı da S-400 füze sisteminin Türkiye’ye teslim tarihinin öne alınması için çalıştıklarını belirterek, karşılıklı dostluğun süreceğinin işaretini verdi.

_________________

* YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN
http://www.firdevstalkturkey.com/tr

2168780cookie-checkİNGİLTERE… İngiltere-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olacak?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.