İngiltere İşçi Partisi’nde solcu tahammülsüzlüğü

ARİF BEKTAŞ / GERÇEK LONDRA – İngiltere İşçi Partisi’nin yeni lideri Keir Starmer, parti içinde “solcu” olarak bilinen yöneticileri ve milletvekillerini önemli mevkilerden atmaya devam ediyor. Jeremy Corbyn’in istifasından sonra yapılan liderlik yarışını kazanan “merkez sol” olarak bilinen Starmer, son olarak, Nisan ayında kendisi gibi parti liderlik yarışına giren Rebecca Long-Bailey’i Gölge Eğitim Bakanlığı görevinden aldı.

Long-Bailey, The İndependent gazetesine bir ropörtaj veren ünlü oyuncu Maxine Peake’i övmek ve Independent’daki bu ropörtajı sosyal medyada paylaşması nedeniyle görevden alındığı açıklandı. Long-Bailey, parti liderliğine aday olduğu zaman Corbyn açıktan destek verdiğini açıklamıştı.

Sözkonusu ropörtajda Peake, George Floyd’un öldürülme biçiminin İsrail gizli istihbaratının bir yöntemi olduğunu ve diziyle boğaza basılarak nefessiz bırakmanın bir İsrail eğitim biçimi olduğunu söylüyor.

Bu ifadeyi “Yahudi düşmanlığı” olarak iddia eden İşçi Partisi yönetimi ve Starmer, Long-Bailey’i görevden aldığını açıkladı.

PEAKE: KAPİTALİZMİ YOK ETMELİYİZ

Ünlü oyuncu Peake, The İndependent’tan Alexandra Pollard’a verdiği ropörtajda, “İnsanlığı kurtarmamız gerekiyor. Kapitalistler ve faşist diktatörler tarafından yönetiliyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki, para insan hayatından çok daha önemli hale geldi. Onun için kapitalizmi yok etmeliyiz” ifadelerini kullanıyor.

Gençliğinde de sosyal faaliyetler içinde olan ve bugün dünyadaki talan ve vahşete karşı çıkan Peake, kapitalizme doğrudan eleştirilerinin İşçi Partili yöneticileri rahatsız etmiş görünüyor.

Ayrıca Peake, Jeremy Corbyn’e oy verilmeyerek iktidara gelmesinin engellenmesi ile, Muhafazakar İktidara ve sömürüye halkların mahkum edildiğini söyledi. Blair grubu ve partinin sağcı kanadının yönetime tamamen hakim olduğu İşçi Partisi’nde Corbyn ve ona yakın olan kimsenin söz sahibi olmaması için çaba sarf ediliyor.

İSRAİLİ ELEŞTİRMEK “YAHUDİ DÜŞMANLIĞI” SAYILIYOR

Starmer, Long-Bailey’i görevden almasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Yahudilere hakareti sonlandırmak ilk görevimizdir” diyerek, Peake’in İsrail gizli servisinin yöntemi ile Floyd’un öldürüldüğünü söylemesini “Yahudi düşmanlığı” olduğunu iddia etti. Long-Bailey’nin böyle bir paylaşımı yapmasının büyük bir hata olduğunu söyleyen Starmer, bu tür tutumlara müsade etemeyeceklerini söyledi.

İsrail’in eleştirilmesinin “Yahudi düşmanlığı” olarak kabul edilmesi için geçtiğimiz yıl parti içinde yoğun tartışmalar yaşanmıştı. Dönemin lideri Corbyn, bu baskılar sonucu bu maddeyi partinin proğramına dahil etmişti. Hayatı boyunca ırkçılık, islamafobiya ve yahudi düşmanlığına karşı mücadele eden Corbyn, yahudi düşmanlığı yapanları korumakla suçlanmış ve bu suçlamalar da genel seçimi kaybetmesine etki yapmıştı.

2429000cookie-checkİngiltere İşçi Partisi’nde solcu tahammülsüzlüğü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.