İNGİLTERE… Karsu konseri ve çapkın VIII. Henry

Geçen Çarşamba ikiz kızlarım Su ve Defne ile Piu Entertainment’in organizasyonuyla Cadogan Hall’deki “Karsu Londra Konseri”ndeydim. Karsu içimizden birisi. Hollanda’da babasının Kilim restoranında garsonluk yaparken müşterilerin isteği ile piyano çalmaya başlıyor. Çalış işte o çalış… Şimdi dünyanın büyük müzikhollerinde grubuyla birlikte başarıdan başarıya koşuyor.

Konserde, kendisine ilham veren Atlantic Records’ın sahibi, dünyaca ünlü Türk müzik yapımcısı ve besteci Ahmet Ertegün’ün (1923-2006) Atlantic Records’ın ilk yıllarında hayata geçirdiği en etkili eserlerini öyküleriyle yorumlayan Karsu’dan Ray Charles, The Rolling Stones, Aretha Franklin, The Bee Gees, Led Zeppelin, Eric Clapton and Cher’in parçalarını dinleme şansımız oldu. Sanatçıyı ailecek ayakta alkışladık.

Ahmet Ertegün Türk söz yazarı, iş adamı ve Atlantic Records’un kurucusu olarak tanınan müzik dünyasında büyük bir isim. Ertegün’ü Londra müzik dünyası da iyi tanıyor. İngiliz The Rolling Stones, Led Zeppelin, gitarist Eric Clapton’ı da Ertegün müzik dünyasına kazandırmış.

Karsu’nun anlatısından, Ahmet Ertegün babası Washington’un ilk Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisi Münir Ertegün’ün siyah düşmanı ırkçılara karşı yazdığı tokat gibi mektubu da öğreniyoruz. Büyükelçilikte arkadaşlarına konserler düzenleyen büyükelçinin oğulları Ahmet ve Nasuhi’nin siyah arkadaşlarını (o yıllardaki kurallara meydan okuyarak) ön kapıdan alması bazı ırkçı çevre ve resmî kurumları rahatsız eder. Büyükelçi Ertegün, kendisine gönderilen “ırkçı” eleştiri mektubunu yanıtlarken oğullarının konser organizasyonundan gurur duyduğunu, konserlerin herkese açık olduğunu belirtir ve “Siz ön kapıdan gelenlerden rahatsız oluyorsanız, arka kapıdan buyurun” der… Washington’da siyahların resmi bir binanın ön kapısından girdiği ilk yer Türkiye’nin büyükelçiliği olur.

Bu öyküyü dinlerken kızlarımla birlikte gurur duyduk. Tarihimizdeki bu tür öyküler ancak başımızı dik tutabilir. Günümüzde inisiyatif alabilen öylesi cesur hariciyeci var mı? “Kalmadı” derim… Tarihimizde boynumuzu büken olaylar da az buz değil. “Hangi devletin yok ki?” derseniz “Haklısınız ama bu bizim yüzleşmemizi rafa kaldırmaz ki” derim…

Neyse dostlar derin konulara yelken açmadan önce ben Piu Entertainment’in organizatörlerinden de bahsetmek istiyorum. Ayşegül ile Sebastian Merrick, 2000’lerin başında başladığı müzik organizasyonlarında ağırlığı Türkçe müziğe veriyor. Merrick ailesi Türkiye’nin yanı sıra, İngiltere’den de nitelikli müzikleri İstanbul’da sanatseverlerle buluşturuyor. 2012’de kurdukları Piu Entertainment ile çıtayı yükselten çift, Türkiye’nin yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri, Ortadoğu, Asya, Avrupa ve ABD’den de büyük çaplı nitelikli konserler organize etmeye başladı. piu.net’e göre Piu Entertainment 2017’de 40 etkinlik organize etmeyi başarmış. Her iki arkadaşıma da başarıları ve Londra’daki toplumu nitelikli müziklerle buluşturdukları için teşekkür ediyorum.

***

Haberlerde belki gözünüzden kaçmıştır, geçen hafta İrlanda Cumhuriyeti’nde kürtaj referandumu vardı ve halkın yüzde 64,13’ü kiliseye inat “Evet” dedi. Kilisenin, yaşamın pratiğine uymayan dogmaları birer birer yıkılıyor. Tıpkı bir zamanlar İncil’deki dünya tepsi gibi düz sözü gibi. Çok değil 1990’larda da süpermarket zincirleri başta olmak üzere pazar günleri işyerini açmak isteyenlere kilise karşı çıkmıştı. Sonuçta kapitalizm her zaman olduğu gibi kiliseyi kendine uydurdu.

Bu konuda beni her zaman İngiltere Kralı VIII. Henry’nin (1491- 1547) hikayesi güldürür. VIII. Henry çapkınlığı, vicdansızlığı ve kendisine göre kilise kurmasıyla tanınır. Kral sevgilisiyle evlenebilmek için karısının erkek çocuk doğuramamasını bahane edip boşamak ister. Kilise buna izin vermeyince de bizimkisi işin kolayını bulur ve İngiliz Reformu ile Anglikanizm kilisesini kurar ve ilk evliliğinin geçersiz olduğunu ilan ettirir. Günümüzde inançlı İngilizler de o kiliselerde günah çıkartmayı sürdürüyor… Bu yaz dinler tarihine göz atmanızı salık veririm. Öğrenecek çok şey çıkıyor…

2193960cookie-checkİNGİLTERE… Karsu konseri ve çapkın VIII. Henry
Önceki haberOxford’da Britanya-Türkiye konferansı
Sonraki haberKarsu konseri ayakta alkışlandı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.