İNGİLTERE… Kemal Kılıçdaroğlu, Londra’daydı

Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu hafta Londra’ya yaptığı ziyaret sırasında büyük ilgi ve yakınlık gördü.

İngiltere’deki CHP’lilerle ve toplum üyeleriyle biraraya geldi. Ana muhalefet lideri, Türkçe konuşulan toplantılarda, Türkiye’deki gelişmelerle ilgili görüş ve öngörülerini açıksözlü ve ayrıntılı bir şekilde dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Sir Alan Duncan’la yaptığı görüşme, kapalı kapılar ardında gerçekleşti. Kaynaklarımız, her iki taraf açısından da verimli bir toplantı olduğunu söylediler.

Türkiye konularına hakim bir politikacı olan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ile bir saat süren toplantıda, Kemal Kılıçdaroğlu ve heyeti, Türkiye’deki durumun yanısıra, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini, Orta Doğu’da yaşanan krizi ve Kıbrıs konularını görüştüler.

Cuma günü ise, diplomatlar, akademisyenler, iş dünyası ve düşünce kuruluşlarının temsilcileri, CHP liderinin “Türkiye’de Demokrasi ve İstikrar” konulu konuşması için, kısaca Chatham House diye bilinen Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde biraraya geldiklerinde, beklenti, ülkenin Londra’dan da yakından izlenen sorunlarına dair bilgi ve görüşleri dinleyebilmekti.

Kemal Kılıçdaroğlu, yarım saat süren sunumunda, Türkiye’ye bir kez bile doğrudan atıfta bulunmadı. Konuşmasında, dünyanın dört bir yanında yükselen popülizm dalgasının sonuçlarına ve herkes için tehlikelerine dikkat çekti.

Popülist ve ayrıştırıcı lider ve hükümetlerin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve medya özgürlüğüne verdikleri zararı ve dünya barışını sarsıcı uygulamalarını gözler önüne sermesi açısından güzel bir konuşmaydı. Atasözleri, mecazi anlatımlar ve genellemelerle akıcı bir konuşma yaptıysa da, Chatham House’un, dünya olayları konusunda ortalamanın üstünde bilgi ve fikir sahibi üyelerine Türkiye özelinde duymak istedikleri analizi veremedi.

Soru-cevap bölümünde, Adalet Yürüyüşü’nün neden ve nasıl yapıldığını, partinin 2019 yılındaki üç seçime nasıl hazırlandığını ve stratejisinin ne olacağını, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’ne, komşu Yunanistan’a yaklaşımını biraz daha somut şekilde duyma şansımız oldu.

Milletvekili dokunulmazlığını kaldırmakla hata edip etmedikleri sorusuna, bu konuda bir pişmanlık duymadıkları, 2014’teki ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmelledin İhsanoğlu’nu ortak aday göstermenin de yanlış bulunmadığı yanıtlarını aldık. Kılıçdaroğlu, 2019 seçiminde de gene diğer muhalefet partisi sempatizanlarının oyunu alabilecek bir aday seçeceklerini vurguladı.

Haksızlık etmek istemiyorum. Kılıçdaroğlu, Londra’da bu konuşmayı yaptığı saatlerde, Türkiye’de, partisinin bir belediye başkanı, görevden alınıyor ve CHP üzerindeki baskının önümüzdeki günlerde iyice artacağı görülüyordu.

Birkaç gün önce de, CHP eski milletvekili, Vaşington’da bir düşünce kuruluşunda görevli Aykan Erdemir hakkında, ortada bir dava, iddianame ya da yargı kararı bulunmadığı halde yakalama emri çıkarılıyor, Erdemir’in dededen kalma mülküne, kitaplarına ve banka hesaplarına keyfi bir şekilde el konuyordu.

6 Aralık’ta da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Karşısında dizili hükümet yanlısı Türk medyasının, her sözüne partizanca yorum yapmaya hazır olduğunu bile bile, uluslararası bir kitleye hitap ettiğini gözardı etmiyorum.

Kemal Kılıçdaroğlu, dinleyicilerine,  dünyanın neresinde olursa olsun demokrasiyi köklerinden yoketmeye çalışan popülist liderlere karşı çıkmak gerektiği mesajını vermeyi başardı belki ama, keşke kendi ülkesinde, popülist politikaların sonuçlarını ve ana muhalefet partisinin bununla nasıl mücadele ettiğini daha somut örneklerle anlatabilseydi.

___________________

YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN
http://www.firdevstalkturkey.com/tr/dunyada-turkiye/kemal-kilicdaroglu-londradaydi/

2144140cookie-checkİNGİLTERE… Kemal Kılıçdaroğlu, Londra’daydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.