İNGİLTERE… Kuzey’e de sandık istiyoruz!

Toplum gazeteleri ücretsiz dağıtılıyor. Bu gazetelerden bizim toplumun yanı sıra içinde yaşadığımız ülkede neler olup bitiyor öğrenebilir. İyi bir okur sanatsal etkinlikler hakkında da bilgi edinebilir.

Örneğin gözünüzün değdiği bu gazetede Londra’da bu yıl 17’nci kez düzenlenecek East End Film Festivali’nde Fatih Akın’ın Altın Küre ödüllü Paramparça filmi de gösterildiğini okudunuz. Türkiye’de çok ses getiren “Daha” filminin 25 Nisan 2018 Perşembe günü saat 18.30’da Rio Sinemasında (107 Kingsland High St, London E8 2PB) gösterileceğini de okumuş olmalısınız.

Toplum gazeteleri ücretsiz dağıtılıyor ama ücretsiz oldukları için değersiz değiller. Bazen bakkalların gazeteleri yağmurun altında bırakmaları ya da top halinde ipleri çözülmeden elma armut raflarının arkasında unutmaları beni üzüyor.

O gazetelerde emek var, özveri var, cesaret var. O gazetelerde sağlık, sanat, eğitim haberleri var, perde arkasını yazan köşeler var, değişen yasalar, derneklerin çağrısı, etkinlikleri var… Her şey var, ama gazetelerin bütün bu faaliyetleri karşısında hak ettikleri kazanç yok. Belki reklam gazetesi diye küçümseyebilirsiniz ama yaratılan değer, ekonomik getirinin çoook üstünde böyle biline…

***

Türkiye’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleştirdikleri görüşmeye sonrasında erken seçimin 24 Haziran 2018’de yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Erken seçim tarihi MHP’yi ikiye bölen İYİ Parti’nin seçime katılamaması üzerine kurgulandığını herkes biliyor.

Türkiye’de politika gerçekten kirli. Türkiye siyasetinde kir var, entrika var, ayak kaydırma var, üç kağıt var… İnsan haklarına ve seçmene saygı yok, şövalyelik yok, mertlik yok, dik duruş yok…

24 Haziran seçimleri için Birleşik Krallık’ta da oy kullanılacak. Şimdiden söylüyorum, toplumdaki seçmenin yüzde 80’i sol partilere oy verdiği için onları sandığa götürmemek için Başkonsolosluk yine sandığı Batı Londra’da kuracak. Yüksek Seçim Kurulu’nun “her 500 seçmenin bulunduğu yere yakın sandık kurulur” ilkesi yine çiğnenecek.

Londra’daki seçmenin yüzde 80’i yaşadığı Kuzey Londra’dan Batı Londra’ya oy vermek için taşınacak. Engelli, yalnız anne, yaşlı ve işçiler oy vermeye gidemeyecek. Bundan dolayı Birleşik Krallık’ta seçime katılma oranı yurtdışı oranının altında gerçekleşecek. (Yüksek Seçim Kurulu’na göre 1 Kasım 2015 seçimlerinde yurtiçi katılım oranı yüzde 87,34, yurtdışı katılım oranı yüzde 44,78 oranındaydı. Ne yazık ki Birleşik Krallık’taki bu oran yüzde 40’da kalmıştı.)

Peki ne yapmalı? “Bu bir haksızlık”, “Seçim hilesidir” diye düşünen STK, göçmen dernekleri ve siyasi parti temsilcileri Ankara’da YSK’ye dilekçe ile başvurup, aksi halde yasal girişim haklarının saklı olduğunu belirtmeli. Ankara’da bağlı oldukları siyasi partilere durumu aktarmalı. Başkonsolos ziyaret edilerek, durumun önemi belirtilmeli ve Ankara’daki YSK’nin Londra’daki nüfus yoğunluğu konusunda doğru bilgilendirilmesi gerektiği vurgulanmalı. “Sandık güvenliği için Batı Londra” ya da “Uygun oy verme salonu bulmakta zorlanıyoruz” gibi saçma sapan söylemler çürütülmeli.

Peki ne zaman yapılmalı? Hemen bu hafta! Bütün muhalif güçler “AKP’ye Hayır Platformu”nda bir araya gelip, ilk iş olarak da seçim sandığının batı Londra’nın yanı sıra Kuzey’e de kurulması için kolları sıvamalı. Yoksa bir daha hiç sandık kurulmayabilir…

 

 

2179300cookie-checkİNGİLTERE… Kuzey’e de sandık istiyoruz!
Önceki haberOkul kesintilerine karşı ulusal eylem…
Sonraki haberKuzey Kore nükleer test ve balistik füze denemelerini durdurdu
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.