İNGİLTERE… Londra’daki Kıbrıslı toplumun en önemli iki gündemi…

Londra’daki Kıbrıslı toplumla ilgili önemli bir gelişmeye de BK hükümetinin KKTC Ercan’a direk uçuşlar yapılması için 10 bini aşan imzaya “No” yanıtı vermesiydi. BK’nin açıklaması şöyle:

“BK’nin, Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuşlara izin verme gibi bir planı yoktur. Doğrudan uçuşlar, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleri ihlal eder. BK, kendi ilan ettiği ‘KKTC’yi bağımsız bir devlet olarak tanımıyor. BK, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, Kıbrıs adasının egemen makamı olarak kabul etmektedir. Sonuç olarak BK hükümeti, Kıbrıs’ın kuzeyindeki idare ile bir ‘Hava Hizmetleri Anlaşması’ müzakeresi gerçekleştiremez. Kıbrıs Cumhuriyeti, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile Kıbrıs’ın kuzey kesiminde herhangi bir havaalanı belirlememiştir; bu nedenle, Kıbrıs’ın bu bölgesindeki hiç bir havaalanı ICAO tarafından uluslararası trafiğe açık olarak listelenmemiştir.”

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin yönetim kurulu ve bazı Kıbrıslı Türkler İngiltere’deki 2019 Genel Seçimleri’nde Muhafazakar Parti’yi desteklemiş, özellikle Ian Duncan Smith’in KKTC’ye direk uçuş sözlerine inanmıştı. Aslında bizimkiler de o kadar saf değildi. “İnanmadılar, bile bile kandılar” desem yeridir.

***

Öte yandan 11 Ekim’de KKTC’de Cumhurbaşkanı seçimleri var. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kıbrıs’ta Federasyon önerilerine karşıyız” demekle Federasyon çözüm modelinin vazgeçilmez olduğunu savunan aday Mustafa Akıncı (Mevcut cumhurbaşkanı, bağımsız) ve Tufan Erhürman’a (Cumhuriyetçi Türk Partisi) karşı olunduğunu hissettirdi. Diğer adaylar ise şöyle: Ersin Tatar (Mevcut başbakan, Ulusal Birlik Partisi), Kudret Özersay (Bağımsız), Serdar Denktaş (Bağımsız), Erhan Arıklı (Yeniden Doğuş Partisi), Arif Salih Kırdağ (Bağımsız), Ahmet Boran (Bağımsız).

Londra’da yaşayan Kıbrıslı dostum yazar ve eğitimci Ertanç Hidayettin, sosyal medyada yaptığı ankette üç soru sordu:
1. Kıbrıs’ta 11 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Seçimi yapılacağından haberiniz var mı?
2. Bu seçim sizin için ne kadar önemlidir?
3. Oy hakkınız olsaydı hangi adaya oy verirdiniz?

Yanıtlar için 1 Ekim’e kadar zaman tanısa da katılımcıların eğilimi şöyle özetlenebilir:
1. İlgiyle takip ediliyor
2. Seçimler önemli bulunuyor
3. Çoğunluk Mustafa Akıncı’ya oy verirdi çünkü Kıbrıs’ta çözüme katkı koyabilecek tek aday olarak görünüyor.

Hidayettin yazısını şöyle devam ediyor:

“Akıncı 5 yıl önce bu vaatle Cumhurbaşkanı seçilmişti. Başaramadı. Seçim kampanyası esnasında bu kez seçimi kazanırsa çözüme nasıl ulaşmaya çalışacağını anlatmıyor. Değişen konjonktüre rağmen 5 yıl önce söylediklerini tekrarlıyor. Kişisel olarak ben Kıbrıs’ta çözümü politikacıların değil, halkın getireceğine inanırım. Pek az takip etme motivasyonu bulabildiğim seçim kampanyası süresince iki taraf arasında güven artırıcı önlemlerden bahseden bir aday duymadım. Halbuki Kıbrıs’ta çözüme yol açacak barışı sağlamanın tek yolu taraflar arasında yakınlaşmayı sağlamaktan geçer. Kıbrıs toplumlarının barışa ihtiyacı var. Önce barış. İki toplum arasında barış sağlanırsa zaten çözümü toplumlar sağlar. Çıkarı çözüm olmayan siyasilere rağmen.”

2457290cookie-checkİNGİLTERE… Londra’daki Kıbrıslı toplumun en önemli iki gündemi…
Önceki haberİNGİLTERE… İşte bu bizim hikayemiz
Sonraki haberBoris Johnson: Dedem Ali Kemal de çapkındı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.