İNGİLTERE… Londra’dan “Tamam” mı? “Devam” mı?

Türkiye’de 24 Haziran’da genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurtdışında da gümrüklerde 7 Haziran Perşembe sonrasından seçim gününe kadar, Londra’daki sandıklarda ise 16-19 Haziran arası 4 gün oy kullanılabilecek.

Seçim Analisti ve İstatistik Uzmanı Filiz Aydın Koç, önceki seçimler üzerinden araştırmalar yaparak seçimlerde “yurtdışı oyların” etkisini inceledi.

OdaTv’de yayınlanan araştırmaya göre; 1 Kasım 2015 seçimlerinde yurtdışı seçmen sayısı 7 Haziran’a göre 28 bin artarak 2.866.979’dan 2.895.206’ya yükseldi. Filiz Aydın Koç’un incelediği veriler şöyle: “1 Kasım’da katılım gümrük kapıları ile birlikte %44,79 olarak gerçekleşti. Yurt dışı seçmenlerinin oyları AK Parti’nin oyunu %49,3’den %49,5’e, HDP’nin oyunu %10,6’dan %10,8’e yükseltirken, CHP’nin oyunu %25,6’dan %25,3’e MHP’nin oyunu %12’den %11,9’a, diğer partilerin oyları toplamını da %2,53’ten %2,52’ye düşürmüştü.

Son olarak 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Halk Oylamasında ise; kayıtlı seçmen sayısı 1 Kasım 2015’e göre 74 bin artarak 2.972.676’ya yükseldi… Gümrük kapıları ve sandık sonuçları ile birlikte katılım %47,9 olarak gerçekleşti, “Evet” oy oranı %59,1, “Hayır” oy oranı ise %40,9 olarak gerçekleşti. Yurt içi sonuçlarına göre “Evet” oy oranı %51,2 iken, yurt dışı oyları eklendiğinde %51,4’e yükseldi, “Hayır” oranı da %48,8’den %48,6’ya gerilemişti.

Yurtdışı oyları, hem cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarına etkisi hem de milletvekili seçimlerinde 87 seçim çevresine, yurtiçindeki ağırlığı oranında ‘oy sayısı’ eklenip, yurtdışı genelinde partilerin oy oranlarına göre dağıtılması nedeni ile seçim sonuçlarına önemli etkiler yapacaktır. Geçmiş genel seçimlerde görüldüğü gibi ana sonuca etkisi küçük görünmekle birlikte, partiler açısından oyların başa baş olduğu seçim çevrelerinde sonucu değiştirmesi bakımından oldukça önemlidir.

Yukarıda söz edildiği gibi geçmiş seçimlerdeki yurt dışı oy oranlarına partiler bazında bakıldığında; AKP ve HDP lehine ve CHP ve MHP’nin aleyhine etki göstermektedir.

24 Haziran’da da 3 milyonu bulması beklenen seçmenin yarısı (%49,7) Almanya’da. Birleşik Krallık’ın oranı ise yalnızca %1,5 dolayında. Almanya’nın AKP’nin oy deposu olması hatırına “yurtdışı oy hakkı” verildiği unutulmamalı.

Yurtdışı seçmenin Türkiye’deki seçmene göre sandığa ilgisi ise neredeyse yarı yarıya. 2014 seçiminde %8,3, 2015’teki iki seçimde 36.8 ve 44.78 ile 2017’deki referandumda 47.9 oranlarında. Yüksek Seçim Kurulu’na göre 1 Kasım 2015 seçimlerinde yurtiçi katılım oranı yüzde 87,34, yurtdışı katılım oranı yüzde 44,78 oranındaydı. Ne yazık ki Birleşik Krallık’taki bu oran yüzde 40’da kalmıştı.

Büyük olasılıkla at başı bitecek, belki de fotofiniş ile kazananı saptanacak olan 24 Haziran seçimlerinde, yurtdışı seçmenin oyları her zamankinden çok önemli.

Türkiye’de 2002’den bu yana iktidardaki AKP, AKP’lileri pembe tabloya inandırabilir belki ama gerçekte raydan çıkmış bir ekonomi, itibarı sürünen bir dışişleri, OHAL sopasına yaslanan bir iktidar, parası pul olmuş bir ülke, fırsat eşitliği kalmamış bir eğitim, dökülen bir sağlık sektörü, geleceği olmayan gençlik ve yurtdışına kaçmaya çalışan bir halk, mutsuz bir Kürt coğrafyası tablosuyla karşı karşıyayız. Kendileri bile itiraf ettiler metal yorgunluklarını.

Londra’da yaşayan Türkiye kökenliler olarak yaşadığımız ülke demokrasisi, çevre bilinci, alım gücü ve insan-hayvan-çocuk haklarıyla Türkiye’yi kıyaslama şansımız var. Soygun talan, yolsuzluk ve yüzsüzlüğü de unutmamalı. Bize düşen de “Artık tamam gari” demek… Bu kez T A M A M . . .

2186580cookie-checkİNGİLTERE… Londra’dan “Tamam” mı? “Devam” mı?
Önceki haberİNGİLTERE… Aşk Dersleri…
Sonraki haberSeçmen bilgilerini güncellemek için yarın son gün
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.