İNGİLTERE. . . Moments / Anlar

Belkide şimdi hayattaki son anlarım
Belkide bu sonsuzluğa yazılan herhangi mülteci bir şiir 
Son kez bakıyorum suretine hayallerimin mahseninden 
Son kez tutuyorum ellerini düşlerimde
Bahattin Delice

Bir sonraki 40 saniye hızla yaklaşmakta. Bir yerlerde bir kişi kendi canına kıymak üzere. Çaresiz, yalnız, bedbaht. Bazan bir imdat haykırışıdır bu teşebbüs. Bazan da mutsuz, umutsuz bir yaşamın isteyerek sonlandırılması.

10 Eylül “Dünya İntiharları Önlemek İçin Bilinç Artırma Günü”ydü.

Günün Eylül ayında olması rastlantı değil bence.

En hüzünlü aydır Eylül. O güzelim Yaz aylarının sona ermesi ile başlayan Güz mevsiminin ilk ayı.

2017 yılında Birleşik Krallık’ta 5821 intihar olayı kaydedilmiştir. Amerika’da yılda 41 bin kişi intihar ederek yaşamını sonlandırır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin intihar ettiğini açıkladı. Yani her 40 saniyede bir ölüm.

Birleşik Krallık’ta intihar olaylarının dörtte üçü erkekler arasında görülür. Bu sanırım tüm dünyada da böyledir.

20-34 yaş grubu gençler için intiharlar birincil ölüm nedenidir. Türkiye’de en fazla intihar riski 16-24 yaş grubu genç kadınlarda görülür.

Birleşik Krallıkta 2016 yılına nazaran intihar eden erkeklerin sayısında azalma olmuş, kadınların sayısı ise hemen hemen aynı kalmıştır. Ancak 45-49 yaş grubu arasındaki intihar eden erkeklerin sayısında artış kaydedilmiştir.

İntihar teşebbüsü hepimizin, her an için yapabileceği bir şeydir. Bir anlık ruhsal durumun getirisi olabilir bu. Tıpkı ruh hastalıkları gibi intiharlar da cinsiyet, renk, sosyal sınıf, gibi kavramlar tanımaz.

Bir ruh hastalığı olan depresyon ile intihar arasında bağlantı olduğunu yapılan birçok araştırmalar göstermiştir. Ancak hiç psikolojik sorunu olmayan insanların da intihar etmesi sıklıkla görülen bir fenomendir.

O yüzden intiharın önlenmesi için depresyon belirtilerini bilmek hayati önem taşır.

İngiltere’de yaşayan Türkçe konuşan toplumlar arasında son 20 yılda 60 kadar intihar olayı görülmüştür. Bunların hemen hemen tümünün erkek oldukları bilinmektedir.

Toplum kuruluşlarımız ellerinden geldiğince bu önemli sosyal sorunun üzerine yürüyüp toplum içerisinde farkındalık yaratmaya çalışmışlardır. Buna devam etmektedirler.

Son iki yıl içerisinde özellikle intihar teşebbüsünde bulunmayı düşünen gençlere yönelik çok önemli projeler başlatılmıştır.

“Kıyma Canına” projesi, iki yıl önce Kıbrıslı doktora öğrencisi Özlem Eylem’in girişimleri ile başlatılan ve intihar teşebbüsü yapmayı düşünen özellikle gençlere sosyal medya, İnternet kanalları ile ulaşıp onları bu girişimden vazgeçirmeyi amaçlayan bir proje idi.

Bu önemli proje ve girişken yaratıcısı sevgili Özlem İngiltere Kadın Platformunun dinamik yöneticisi Nilgün Yıldırım ve ekibi tarafından himayeleri altına alınıp geliştirildi ve “Moment / Anlar” projesi hayata geldi. Şimdi iki proje iç içe çalışıyor.

Projenin amaçları şu şekilde açıklanıyor:

“Toplumlardaki intihar sorununa dikkat çeken proje, hep kapatılmaya calışılan, halı altına süpürülen, görmezden gelinen bu sessiz çığlığın nedenleri ve önlemleri hakkında farkındalık yaratmak üzere kurgulandı.

Proje, intihara sürükleyen başarısızlık, değersizlik ve yalnızlık duygularının “anlık” olduğunu, o anlar da bu duygulardan kaçmayıp onlarla yüzleşirsek onlarla başa çıkabileceğimizi ve böylelikle intiharı önleyebileceğimizi savunuyor.

Moments// Anlar intihar düşünceleriyle ilgili yardım almayı engelleyen toplumsal ve kişisel boyuttaki tabuları diyalogla kırmayı amaçlıyor. Projenin yarattığı farkındalıkla artan yardım talebini karşılamak için yardıma ihtiyacı olan kişiler Kıyma Canına internet üzerinden yardım hattına ve uzmanlara yönlendirileceklerdir”.

İngiltere Kadın Platformu projeyi geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki faal kadın kuruluşlarının katkılarıyla o ülkede de tanıtmış ve büyük takdir kazanmıştı.

13 Ekim tarihinde İngiltere Kadın Platformu Moments / Anlar projesini toplum çalışanlarina, eğitimcilere ve diğer ilgili çalışanlara sunmak, ve onların desteğini almak üzere önemli bir etkinlik düzenlemiş bulunuyor.

Proje hakkında daha fazla bilgi sosyal medyada bulunabilir: https://www.facebook.com/WeLiveinMoments/

Toplumlarımızın bir çok tabuları bulunmaktadır. Yukarıdaki açıklamada belirtildiği gibi intiharlar da bu tabular arasındadır.

Toplumun gelişmesinde en fazla önleyici etken olan bu tabuların artık yıkılması için bu gibi girişimlerin desteklenmesi önemlidir.

2227470cookie-checkİNGİLTERE. . . Moments / Anlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.