İNGİLTERE… N’olcak bu medyanın hali be yaw

DAY MER’in düzenlediği “Otoriter Yönetim Altında Medya” toplantısındaydım. Çok iyi bir organizasyon, kalabalık katılım ve çok iyi konuşmalarla geçen bir toplantıydı. Gazeteci Can Dündar, Deniz Yücel ve Ethical Journalism Network’tan Aiden White Türkiye’deki basın özgürlüğünün olmamasının bir demokrasi sorunu olduğu, ancak ülkenin demokratikleşmesiyle sektörün de iyileşebileceği görüşünde birleştiler.

Geniş güvenlik önlemi alınan toplantıyı Evrensel Londra Temsilcisi Arif Bektaş yönetti. Bektaş’ın yanı sıra katılımcıların da sorularını yanıtlayan konuşmacı gazeteciler, Türkiye medyasını İngiltere ve Almanya başta olmak üzere batı medyasıyla da kıyasladılar. Konuşmaları sırasında Can Dündar’ın Türkiye’de “Ajan provokatör” ve Deniz Yücel’in “Ajan terörist” olarak suçlandıkları belirtildiğinde katılımcıların gülmeleri dikkati çekti. Konuşmalar sonunda ayakta alkışlanan gazetecilere katılımcılar sevgi gösterisinde de bulundu.

Can Dündar’ın artık Holding medyasının tek okura seslendiği asıl dertlerinin ihale ve rant olduğunu anlattı. Deniz Yücel de tutuklu bulunduğu Türkiye’de serbest kalmasını Almanya hükümetine baskı yapan sivil toplum kuruluşlarına bağlı olduğunu söyledi. Aiden White’ın “Eğer basında oto sansür başlamışsa vay halinize” sözü çarpıcıydı.

Ben de o konuşmalara şöyle bir katkı sunmak isterim. Deveye “boynun eğri” demişler, “nerem doğru ki” demiş. Türkiye’de hukukun üstünlüğünü kurmadan, insan hakları ve demokrasiyi geliştirilmeden medyayı nasıl düzelteceğiz?

Bugünlere gelinen yoldaki taşları döşeyenlerden birisi de günümüzdeki iktidarın mağduru olarak gösterilen Aydın Doğan’dır. Medya imparatorluğundan sendikaları söküp attı. Hatta tavla arkadaşı Emin Çölaşan o yıllarda gazete çalışanlarına gönderdiği e-posta ile “sendikadan ayrılın, her şey daha iyi olacak ben kefilim” demişti. Sendikalar sökülünce basın emekçilerinin kaderleri, adına “ekip” denen patron yalakası taşeron çetelere kaldı. Bu gözlerim İstanbul Hürriyet’in Medya Tower’inde 1998-2001 arasında muhabir olarak çalışırken çok alçaklıklara tanık oldu. Yazsam roman, okuyan da hasta olur.

Şimdi siz söyleyin sınıfsal alt üst olmadan nasıl çıkılacak bu işin içinden… Ha bu arada karamsarlığa, umutsuzluğa kapılmayın lütfen, biz daha ölmedik! Şairin dediği gibi “güneşli günler göreceğiz” inanın…

Gazeteci Can Dündar, Deniz Yücel ve Ethical Journalism Network’tan Aiden White ile paneli yöneten Evrensel Londra’dan Arif Bektaş (Fotoğraf: Faruk Eskioğlu)

***

Yazar Moris (Musa) Farhi 19 Mart’ta sadece yakın dostlarının katıldığı sade bir törenle sonsuzluğa uğurlandı. Musa Farhi toplumdaki en entelektüel üyelerdendi.

Farhi Uluslararası PEN Kulübü’nün 1994-1997 arasında Hapishanedeki Yazarlar Komitesinin (Writers in Prison Committee) İngiltere yöneticisiydi ve International PEN’in 1997- 2000 yılları arasında Yazışma Komitesindeydi. 2001 yılında Kraliçe Elizabeth II adına İngiltere hükümeti tarafından MBE unvanı verilmişti. Musa Farhi’nin bir özelliği de toplumdan kopuk yaşamaması. Çağrıldığı her etkinliğe koşarak geldi.

Açık Gazete, Troy Kitap ve Fieldseat/Kit@pEvi ortaklaşa 14 Mayıs 18.30’da “Moris (Musa) Farhi’nin Yaşamı ve Eserleri” başlıklı bir panel düzenleyecek. Okurlarımızın bu tarihi defterlerine not etmelerini rica ediyorum. O gün Musa abimizi birlikte yâd edelim.

2283750cookie-checkİNGİLTERE… N’olcak bu medyanın hali be yaw
Önceki haberHoş Seda konseri ayakta alkışlandı
Sonraki haberHem küçüldük, hem işsiz kaldık (II)
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.